Annons

Över 7 procent i hyreskrav på Tjörn

Västra Götaland ​​Hyreskraven fortsätter att strömma in till förhandlarna hos Hyresgästföreningen region Västra Sverige. På Tjörn kräver det kommunala bostadsbolaget över 7 procent i höjning.
Höjda räntor och högre kostnader för drift och underhåll. Så motiverar kommunala Tjörns Bostads AB sitt hyreskrav på 7,1 procent i höjning från årsskiftet. För en genomsnittlig trea på 65 kvadratmeter som i dag kostar strax under 5 000 kronor skulle det innebära en hyreshöjning på 350 kronor i månaden.
 
Även den kommunala bostadsstiftelsen på grannön Orust vill höja hyran nästa år. Stiftelsen kräver 5,8 procent från årsskiftet och anger samma skäl som på Tjörn, högre räntor och dyrare drift och underhåll.
 
I Göteborg har nu samtliga tre stora kommunala bolag, som tillsammans har över 60 000 lägenheter, angett sina krav. Sist ut var Bostads AB Poseidon som kräver 4,7 procent i genomsnitt. 
 
 Som skäl anger bolaget höjda räntor och ökade kommunala taxor, men vill också lägga mer pengar på underhåll av sina fastigheter.
 
Poseidons systerbolag Familjebostäder och Bostadsbolaget kräver 4,9 respektive 4,8 procent i genomsnitt.
 
Även det kommunala Öckerö Bostads AB med omkring 350 lägenheter i Öckerö kommun har begärt förhandlingar om nästa års hyra. Kraven ligger mellan 2 och 4 procent beroende på om lägenheterna har kall- eller varmhyra.
 
Hyresgästföreningen anser att årets hyreskrav är alldeles för höga och att det är orimligt att hyresgästerna ska bära hela bördan av finanskrisen. I stället måste hyresvärdarna möta sina högre kostnader med besparingar och effektiviseringar, anser föreningen som kommer att granska varje företags ekonomi mycket noggrant.

Annons
Fakta: Hyreskrav

Hittills har de här bolagen begärt att få höja hyran:

AB Alebyggen krav, 7, 94 procent i genomsnitt.

Göteborgs Stads Bostads AB, krav i genomsnitt 4,8 procent

Partillebo AB, krav 4,5 procent

Familjebostäder i Göteborg AB, krav 4,9 procent i genomsnitt

Stenungsundshem AB, krav 4,76 procent

Förbo AB, krav 4,9 procent Bostads AB Poseidon, krav 4,7 procent i genomsnitt

Öckerö Bostads AB, krav från 2-4 procent beroende på om lägenheten har kall- eller varmhyra och om vatten och sophämtning ingår i hyran eller ej.

Tjörns Bostads AB, krav 7,1 procent

Orust Bostadsstiftelse, krav 5,8 procent

Läs också Guide till hemförsäkringar Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.