Annons

Över 700 hos Landskronahem får ingen hyreshöjning

Landskrona 726 hyresgäster hos Landskronahem slipper höjd hyra nästa år. Men andra får en ökning med upp till 2,5 procent.

Hyresförhandlingarna mellan Landskronahem och Hyresgästföreningen är avslutade. Från och med första januari höjs hyrorna med i snitt 1,48 procent. 2011 började parterna jobba med en ny hyressättningsmodell. Den innebär att olika lägenheter får olika höjningar beroende på saker som läge och standard. Över 70 olika parametrar påverkar hyran. Nästa år har en maxhöjning satts till 250 kronor eller 2,5 procent,

Vissa kvarter blir helt utan en höjning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Där tycker vi att vi ligger rätt. Det kan också bli så att en lägenhet i en trapp inte får någon höjning alls medan grannlägenheten får det, säger Tomas Persson, som arbetar med hyresmodellen vid Landskronahem.

Enligt Tomas Persson kan hyresgästerna logga in på sin egen sida på Landskronahems hemsida och se vad som ligger till grund får just deras hyra. Där kan man dock inte jämföra sin lägenhet med andras. Om man till exempel undrar varför grannen inte får någon höjning medan man själv får det kan man ringa till Landskronahem.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen har underhållsbehovet och den allmänna kostnadsutvecklingen påverkat förhandlingen.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

–  En faktor som i högre grad påverkat höjningen är kostnaden för värmen, säger Hyresgästföreningens förhandlare Sead Kurtovic i ett pressmeddelande.

Landskronahem har cirka 3 700 lägenheter.

I år slapp tusen hyresgäster hyreshöjning. Mer om det kan du läsa här.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Klara hyror i Region norra Skåne 2014

BOSTADSBOLAG HYRESHÖJNING
Bjärnum-hus 12kr kvm/år
Bromölla 1,5 % i genomsnitt
Ebo, Eslöv 1,9% (2-årsuppgörelse)
Fabo, Falkenberg 1,68 % i genomsnitt
Hörbybostäder 1,33 % i genomsnitt
KKB, Kävlinge 1,68% i genomsnitt
Landskronahem 1,48 % i genomsnitt

Hyresgästföreningen Region norra Skåne förhandlar hyror i 24 kommuner i norra Skåne och södra Halland.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.