Annons

Över tusen fick frågan − endast sex vill köpa

Halmstad Förra året fick samtliga HFABs hyresgäster frågan om de ville äga sina lägenheter på Andersberg. Nu har sex hushåll bildat en bostadsrättsförening.

Det var i början av förra året som HFAB fick i uppdrag av kommunen att se över upplåtelseformerna på Anderberg. Idag finns det bara hyresrätter på området och kommunen ser helst en större blandning av ägandeformer. Läs mer om det här. Därför gick HFAB ut med en förfrågan till samtliga 1 150 lägenheter.

Hyresgästerna fick frågan om de var intresserade av att äga sin lägenhet eller få information om hur det skulle gå till att köpa. 339 hyresgäster svarade att de var intresserade och bjöds in till informationsmöten. Totalt kom 75 stycken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet är att en bostadsrättsförening har bildats på Andersberg. Det är sex hyresgäster i en trappuppgång som enats om att de vill köpa de lägenheter som de hyr idag. Priset är dock inte fastställt.

Endast sex hyresgäster vill köpa. Vad är din kommentar till det?

− Vi ser ju positivt på det. Det här ligger i linje med våra ägardirektiv. Det ger oss en möjlighet att sälja till ombildning i områden där vi har en majoritet av hyresrätter, säger Helena Blomberg, boinflytandechef vid HFAB.

Annons
Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Trodde du inte att det var fler som skulle vara intresserade?

− Det var 339 som visade intresse och av dem kom 75 till våra möten. Jag trodde kanske att det skulle vara fler men 75 är 75. Nu har vi en bostadsrättsförening. Det är en bra början som kanske inspirera fler att ta steget.

Vad händer nu?

Läs ocksåSjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"Tomas Svensson

− Nästa steg i en ombildningsprocess är att fastigheten ska värderas och att bostadsrättsföreningen måste anlita en ombildningskonsult. Det är en mängd steg som ska tas. Vi vet inte hur lång tid det tar innan allt är klart.

Annons

HFAB har inga planerar på att ombilda i andra bostadsområden i Halmstad. De har heller inte satt någon gräns för hur många lägenheter som kan ombildas på Andersberg.

Läs också Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.