Annons

”På fem år blir det över en miljon”

Nyheter Familjen Starck bor i landets kanske dyraste kvarter. Hyran har kommunala Stockholmshem satt själv efter att förhandlingen brakade samman. Hyran har inte prövats – ännu.

Den stora villan i Enskede såldes i all hast när Magnus Starck en kort tid riskerade att bli arbetslös och familjen ville minska lånebördan. Fyran på 88 kvadratmeter i nybyggda kvarteret Tygeln på Södermalm dök upp som ett alternativ. En helt ny lägenhet i centrala Stockholm är få förunnat och Magnus, hustrun Karin, barnen Thomas, 14, och Petra 12, beslöt sig för att tacka ja. Planlösningen är bra med lagom stora sovrum, kök och vardags rum ihop men med köket lite avskilt i ett hörn av lägenheten. Tvättmaskin, diskmaskin, mikro, två helkaklade badrum, det mesta av bekvämligheter är standard.

Men smakar det så kostar det. Hyran ligger på 17 700 kronor. Därtill kostar garageplatsen i källaren till familjens bil 2 200 kronor. Den sammanlagda månadskostnaden närmar sig med andra ord 20 000 kronor. Eftersom Stockholmshem och Hyresgästföreningen inte kunde enas om en presumtionshyra så satte värden hyran själv innan de första hyresgästerna flyttade in.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Lägenheten är jättefin och läget precis vid Mariatorget är svårslaget. Men i längden så är det ohållbart att betala så mycket i hyra. På fem år blir det över en miljon kronor. Vi har börjat titta på andra boendealternativ, säger Magnus Starck.

Annons

Att hyran var hög visste så klart familjen om när de flyttade in, men inte att det ligger en beroendeklinik precis i huset intill. Det gör att det brukar kunna bli stökigt utanför porten.

– Jag brukar ta en annan ingång när jag tränat bandy på kvällarna, berättar Thomas Starck.
Hyran och stöket utanför har blivit en självklar snackis i trapphus och hiss. Hyresgästerna har nu förenat sig och överväger att ta hjälp av Hyresgästföreningen. Både vad gäller störningarna och att pröva hyresnivån.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.