Annons

Par drog in över 1,2 miljoner på andrahandsuthyrning

Stockholm Ett par som bor i Australien har hyrt ut sin vindsvåning i Stockholms innerstad för miljonbelopp. Men bostadsrättsföreningen fick nog och satte stopp för uthyrningen.
Foto: Ida Karlsson
Det var när paret ansökte om att få hyra ut sin lägenhet i andra hand för femte gången som bostadsrättsföreningen sa nej.

Paret har de senaste åren bott i Australien medan de hyrt ut sin fyra på 92 kvadrat i andra hand. Det var när de ansökte om att få hyra ut sin lägenhet för femte gången på tio år som bostadsrättsföreningen sa nej.

Under förra året lämnade paret in en ansökan till hyresnämnden. Men nämnden gick på bostadsrättsföreningens linje och avslog deras begäran om att få hyra ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Paret uppgav i hyresnämnden att de inte kunde återvända till lägenheten i Stockholm som planerat eftersom Australien införde en strikt ”lockdown” på grund av coronapandemin.

Men enligt hyresnämnden har paret inte visat att de har godtagbara skäl för att upplåta lägenheten i andra hand. Lägenheten har redan varit uthyrd vid flera tillfällen sedan 2011 och deras återflyttningsplaner framstår som vaga, enligt nämnden. Att paret dessutom ville hyra ut under hösten 2021 samtidigt som de själva skulle ha ett tillfälligt boende i Stockholm framstod som egendomligt, enligt hyresnämnden.

Nämnden hänvisar till att en andrahandsupplåtelse inte kan vara annat än en tillfällig lösning om inte bostadsrättsföreningens stadgar anger något annat.

Annons
Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Enligt bostadsrättsföreningen har paret hyrt ut lägenheten för 24 500 kronor i månaden i minst 50 månader. Under de månader som lägenheten varit uthyrd har paret fått in över 1,2 miljoner kronor.

Mannen och kvinnan uppgav i hyresnämnden att de inte har gjort någon vinst på uthyrningen utan att de har haft utgifter för lägenheten som avgift till föreningen, el, räntebetalningar med mera. De säger att andrahandshyran på 24 500 kronor är beräknad helt i enlighet med lagen om uthyrning av egen bostad.

Enligt bostadsrättsföreningens uppgifter är lägenhetens månadsavgift drygt 5 000 kronor.

Läs ocksåDaniel betalade skyhög hyra – får tillbaka 64.000 från lägenhetshotellföretag

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, påpekar att andrahandshyran ska vara skälig och inte får överstiga summan av de kostnader som ägaren har för kapital och drift. En andrahandshyra på 24 500 kronor är klart över det tak som gäller.

Annons

– Det här visar på ocker och girighet, en marknad i fullständig obalans.

När Hem & Hyra får kontakt med paret i Australien vill de inte kommentera.

– Vi vill inte medverka i någonting.

Fakta: Detta gäller för andrahandsuthyrning av bostadsrätt

En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Om styrelsen vägrar att ge sitt samtycke till andrahandsupplåtelsen får bostadsrättshavaren ändå upplåta lägenheten i andra hand, om hyresnämnden lämnar tillstånd till upplåtelsen.

Fakta: Hur hög får andrahandshyran vara?

Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Då får man ta ut den hyra man själv betalar plus ett påslag för eventuella möbler. Det brukar i så fall oftast röra sig om 1015 procent. Dessutom får andrahandshyresgästen betala för el, bredband och liknande.

För bostadsrätter gäller sedan 2013 privatuthyrningslagen. Då får innehavaren ta ut en andrahandshyra som motsvarar både driftskostnad och en uppskattad kapitalkostnad för lägenheten.

Driftskostnad omfattar avgift till bostadsrättsförening, slitage på möbler, el, bredband och liknande.

Kapitalkostnad är en schablonkostnad för bolån, som inte har något att göra med hur mycket innehavaren egentligen betalar. Den beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan får ligga på max ett par procent över Riksbankens referensränta.

Läs också 98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vann Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.