HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Paret hade tre hyresrätter – hyrde ut två svart

Botkyrka Ett par i Botkyrka hyrde tre lägenheter av Botkyrkabyggen – på samma gång. Men de bodde bara i en. Två hyrdes ut olovligt i andrahand. Nu har upplägget avslöjats.
Foto: Kenneth Samuelsson
Paret hyrde tre hyresrätter i Alby, Tumba och Storvreten hos Botkyrkabyggen.

Historien om paret i Botkyrka som hade tre lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen är en tämligen unik historia med många turer och många personer inblandade.

Det är också en historia om ett par som hade fler hyresrätter än de behövde och som kan sluta med att de blir bostadslösa.

Läs ocksåMilitärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

Fakta är att mannen, kvinnan och deras barn sedan 2004 är folkbokförda i en lägenhet på Lagman Lekares väg i Alby. Men på kontraktet står en helt annan person.

Parallellt med lägenheten på Lagman Lekares väg har mannen i familjen också haft en hyresrätt på Odlingsvägen i Storvreten sedan 2016.

Men i den lägenheten var fem kvinnor folkförda fram tills nyligen. Enligt vittnen i huset har mannen som står på kontraktet inte varit synlig i huset, däremot flera kvinnor.

Läs ocksåTrebarnsmamma vräks – reste på semester istället för att betala hyran

Kvinnan i familjen har i sin tur haft en lägenhet på Gröndalsvägen i Tumba sedan 2014. Men i den lägenhet har kvinnans son bott, ibland har det även synts till en ung kvinna enligt vittnen.

Parets lägenhetsdribblande upptäcktes när Botkyrkabyggen undersökte en annan lägenhet. Det slutade med att hyresvärden sade upp både frun och mannen från lägenheterna i Tumba och Storvreten.

Reaktionen från paret blev att båda två då folkbokförde sig i lägenheterna, i stället för på Lagman lekares väg.

Läs ocksåRåttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal

Hem & Hyra ringer Charlotta Lundström, pressansvarig hos den kommunala hyresvärden för att reda ut hur det hela har gått till.

Hon berättar att bolaget har arbetat i flera år för att få bukt med olovlig uthyrning.

– Vi ska inte ha parallella samhällen där vissa har flera lägenheter medan andra står i bostadskön och lever under otrygga förhållanden i andra hand. Sedan ökar otryggheten för oss och grannarna när vi inte vet vem som bor i lägenheterna, säger hon.

Men hur kunde paret ha tre lägenheter hos er samtidigt?
– Vi kommenterar inte enskilda fall och generellt så berättar vi inte hur det var möjligt eftersom vi då kommer att tipsa till andra hur man kan fuska, säger Charlotta Lundström.

Hur kom ni på dem?
– Vi kommenterar inte hur vi arbetar för att avslöja de som hyr ut olovligt eftersom det skulle försvåra utredningsteamets fortsatta arbete med olika utredningar.

För paret kan historien sluta med att de blir av med alla tre hyresrätterna. Skälet är att paret är uppsagda från sina två egna lägenheter. Frågetecken finns kring den tredje lägenheten på Lagman Lekares väg. När vi begär ut kontraktet visar det sig att det står en helt annan man på hyreskontraktet. Men om den personen hyrt ut olovligt och riskerar att bli uppsagd vill inte Charlotta Lundström berätta.
– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden, personer eller kontrakt, säger hon.

Kommer paret att tvingas flytta från hyresrätten de nu bor i på Lagman lekares väg?
– Jag kan inte kommentera det.

Ni har ju jobbat mot svartuthyrning i flera år. Vad är resultatet?
– I år har vi hittills fått tillbaka cirka 70 lägenheter, under 2019 fick vi tillbaka 103 stycken. Majoriteten lämnar tillbaka lägenheterna självmant när vi kontaktar dem.

Kan du berätta om något annat fall som stuckit ut ?
– Ett ärende innehöll två hyresrätter, en villa och två olika bostadsrätter. Där var bland annat en hyresgäst och flera närstående inblandade. Med så många olika bostäder är det lätt att dra slutsatsen att de personer som är involverade inte behöver dessa för eget bruk, säger hon.

Hem & Hyra har sökt hyresgästerna för en kommentar men de har inte velat svara på några frågor.

Läs också Ville vräka hyresgäst: Därför får hyresvärdarna betala ett stort belopp Airbnb-bluffen: Bedragare använder falska annonser och fejkprofiler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.