Annons

Parkeringsplats ockuperad i Rinkeby

Rinkeby Ett parkeringskaos med mängder av p-böter har fått hyresgästerna vid Gärdebyplan i Rinkeby att ilskna till. I fredags ”ockuperade” de Svenska Bostäders parkeringsplats, där 47 p-platser stått tomma i flera månader.
Foto: Fredrik Nejman
Sultan Tehe, Basro Hersi och Amene Ali strax före parkeringsplatsen i Rinkeby ”ockuperades”.

 

Applåder, jubel och tutningar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Glädjen är stor när några Rinkebybor med hjälp av en bil släpat bort några betongklumpar som blockerade infarten till en parkeringsplats vid Gärdebyplan.

I flera månader har boende irriterat sig på att 47 nya p-platser stått oanvända samtidigt som det råder parkeringskaos i området.

I fredags eftermiddag fick de boende nog och ”ockuperade” parkeringsplatsen.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

– Vi kan inte behandlas hur som helst. Vi vill visa Svenska Bostäder att vi behöver fler parkeringsplatser, säger Amene Ali, som bott vid Gärdebyplan i 12 år.

Sedan parkeringshuset nära Gärdebyplan med ett par hundra platser revs i fjol för att ge plats åt ett par hundra nya bostäder har parkeringskaoset ökat för varje dag. Många bilar står på gångvägar utanför portarna och på trottoarer. Kampen om den handfull p-platser som finns på gatan är hård. Och ofta kommer parkeringsbolagen och lappar bilarna.

– Flera gånger har inte sopbilen kommit fram så ofta är det överfullt av sopor. Det har gjort att vi har många råttor här, säger Amene Ali, som själv fått sex p-böter a´1 200 kronor.

Annons
Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Orsaken till att Svenska Bostäder blockerat infarten till parkeringsplatserna är att de just nu saknar bygglov. Kommunens bygglov upphävdes nämligen när en boende överklagade och fick rätt i Länsstyrelsen. Den boende klagade på att några p-rutor var så nära bostaden att det fanns risk för brand i bostaden om en bil skulle börja brinna.

Länsstyrelsens beslut har överklagats till Mark- och miljödomstolen.

När Hem & Hyra följde ”ockupationen” var parkeringsplatsen halvfull redan efter 20 minuter. De boende hade tryckt upp lappar med de boendes bilars registreringsnummer och klistrade upp vid lämplig parkeringsruta.

– Svenska Bostäder kommer säkert att försöka få bort oss. Men vi kommer tillbaka. När vi krävt nya parkeringsplatser efter att p-huset revs har de bara sagt att de inte har någon skyldighet att fixa parkeringsplatser till oss boende. Det här hade aldrig accepterats på Lidingö, säger Amene Ali.

En vecka efter aktionen delade Svenska Bostäder ut lappar på bilarna och satte upp anslag i trappuppgångarna. Budskapet var tydligt; ”Inga bilar får parkera där, så länge det inte finns något formellt bygglov”

– Vi vill självklart också att parkeringsplatserna utnyttjas så fort som möjligt. Men så länge frågan ligger hos Mark- och miljödomstolen kan vi inte ansvara för säkerheten. Därför får ingen parkera där. Så det är bäst för både hyresgästerna och oss om de flyttar bilarna, säger Anna Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Om domen ger bygglov så kommer parkeringsplatserna att delas ut, enligt Svenska Bostäders kösystem.

Annons

– Det är inte första till kvarn som gäller.

 

 

 

 

 

Läs också Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna Bilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick" Parkeringsavgifter upprör Gavlegårdarnas hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.