Annons

Parkeringsavgifter upprör Gavlegårdarnas hyresgäster

Gävleborg Hittills har det varit gratis att parkera hos Gavlegårdarna. Men från och med april kommer bolaget att börja ta betalt. Många hyresgäster upprörs över beslutet.

Gavlegårdarnas totalt cirka 5 000 parkeringsplatser har hittills varit avgiftsfria. Men det ska det bli ändring på nu. Från och med april inför det kommunala bostadsbolaget avgifter för sina boende- och besöksparkeringar. Orsaken är att bolaget behöver ökade intäkter för att ha råd att underhålla sina fastigheter, uppger bolaget i ett pressmeddelande. De senaste årens hyreshöjningar räcker inte till för det, anser Gavlegårdarna.

Förändringen sker i omgångar men ska vara genomförd i hela Gävle senast nästa vår. Först ut är Öster och Gävle strand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Priset styrs av närheten till centrum och tillgång till parkeringsplatser. Kostnaden blir mellan 100 och 300 kronor för en månads boendeparkering. Besöksparkeringen kommer kosta mellan två och tio kronor per timme.

Många hyresgäster är upprörda över beslutet. På Gavlegårdarnas Facebook-sida får beslutet hård kritik. Bland annat undrar hyresgäster hur Gavlegårdarna ska kunna garantera en parkeringsplats nära bostaden. ”Jag betalar gärna en rimlig avgift för parkering, men då ska jag också vara garanterad en plats att ställa bilen på”, skriver en hyresgäst.

– Vi har vant oss vid att det kostar pengar att parkera sin bil. Så ser det ut hos andra fastighetsägare men också i resten av Gävle och Sverige,  säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna, i pressmeddelandet.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, är förvånad över att Gavlegårdarna går ut med pressmeddelandet nu.

– Vi håller ju på och förhandlar om detta med Gavlegårdarna. Vi är överens om att ta betalt, men inte om nivåerna, säger han.

Roberth Krantz på Gavlegårdarna, förstår inte vad Klas Larsson menar med att de inte skulle vara överens.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

–  Både jag och vd:n är förvånade över den invändningen. Vi har ju skrivit protokoll och haft separata förhandlingsöverenskommelser. Sedan är ju detta en avgift och inte en hyra. Hyror förhandlar vi med Hyresgästföreningen, avgifter sätter vi själva.

Har många hyresgäster hört av sig till er om parkeringsavgifterna?

Annons

–  Väldigt många färre har hört av sig till oss än vi räknat med. Till skillnad från på Facebook har ganska få varit arga och irriterade. I stället har de frågor om hur betalningen kommer gå till rent praktiskt.  En del hyresgäster hoppas att det här ska leda till mer ordning och reda på parkeringarna.

Vad säger du till dem som vill garanteras en parkeringsplats nära bostaden?

–  Vi har även alternativet förhyrda parkeringsplatser. Då är man garanterad en plats, men då kostar det lite mer.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.