Annons

Parkeringsavgifter upprör Gavlegårdarnas hyresgäster

Gävleborg Hittills har det varit gratis att parkera hos Gavlegårdarna. Men från och med april kommer bolaget att börja ta betalt. Många hyresgäster upprörs över beslutet.

Gavlegårdarnas totalt cirka 5 000 parkeringsplatser har hittills varit avgiftsfria. Men det ska det bli ändring på nu. Från och med april inför det kommunala bostadsbolaget avgifter för sina boende- och besöksparkeringar. Orsaken är att bolaget behöver ökade intäkter för att ha råd att underhålla sina fastigheter, uppger bolaget i ett pressmeddelande. De senaste årens hyreshöjningar räcker inte till för det, anser Gavlegårdarna.

Förändringen sker i omgångar men ska vara genomförd i hela Gävle senast nästa vår. Först ut är Öster och Gävle strand.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Priset styrs av närheten till centrum och tillgång till parkeringsplatser. Kostnaden blir mellan 100 och 300 kronor för en månads boendeparkering. Besöksparkeringen kommer kosta mellan två och tio kronor per timme.

Många hyresgäster är upprörda över beslutet. På Gavlegårdarnas Facebook-sida får beslutet hård kritik. Bland annat undrar hyresgäster hur Gavlegårdarna ska kunna garantera en parkeringsplats nära bostaden. ”Jag betalar gärna en rimlig avgift för parkering, men då ska jag också vara garanterad en plats att ställa bilen på”, skriver en hyresgäst.

– Vi har vant oss vid att det kostar pengar att parkera sin bil. Så ser det ut hos andra fastighetsägare men också i resten av Gävle och Sverige,  säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna, i pressmeddelandet.

Annons
Läs ocksåOklippt gräs provocerar när värdar satsar grönt: "Ser bedrövligt ut"

Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, är förvånad över att Gavlegårdarna går ut med pressmeddelandet nu.

– Vi håller ju på och förhandlar om detta med Gavlegårdarna. Vi är överens om att ta betalt, men inte om nivåerna, säger han.

Roberth Krantz på Gavlegårdarna, förstår inte vad Klas Larsson menar med att de inte skulle vara överens.

Läs ocksåMaria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”Tvådelad bild. Till vänster: närbild på Maria Krooks ansikte, hon ler och har ljust långt hår. Till höger: Bild på en tom sandstrand, hav och himmel. Det ser ut att vara mulet.

–  Både jag och vd:n är förvånade över den invändningen. Vi har ju skrivit protokoll och haft separata förhandlingsöverenskommelser. Sedan är ju detta en avgift och inte en hyra. Hyror förhandlar vi med Hyresgästföreningen, avgifter sätter vi själva.

Har många hyresgäster hört av sig till er om parkeringsavgifterna?

Annons

–  Väldigt många färre har hört av sig till oss än vi räknat med. Till skillnad från på Facebook har ganska få varit arga och irriterade. I stället har de frågor om hur betalningen kommer gå till rent praktiskt.  En del hyresgäster hoppas att det här ska leda till mer ordning och reda på parkeringarna.

Vad säger du till dem som vill garanteras en parkeringsplats nära bostaden?

–  Vi har även alternativet förhyrda parkeringsplatser. Då är man garanterad en plats, men då kostar det lite mer.

Läs också Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar Värdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.