Annons

Partillebo säljer ut i Oxled

Partille Partillebo vill sälja 138 av sina lägenheter i Oxled, Sävedalen. Hyresgästföreningen i Partille protesterar mot att billiga hyresrätter försvinner.
Foto: Gustaf Görfelt
Monica Furu Eliasson bor på gården som Partillebo vill sälja. Hon skulle gärna vara med och ombilda sin lägenhet till bostadsrätt. ”Det är nyrenoverat och känns som ett bra hus att köpa” säger hon.

Pär Linder, vd för Partillebo, säger att det handlar om ägardirektiv från kommunens politiker.

– Man vill att alla boendeformer ska finnas runt varje skola. Därför har vi under sex-sju år haft som målsättning att omvandla en gård för varje stort hyresrättsområde, säger Pär Linder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den aktuella gården ligger i södra Oxled, som är ett miljonprogramsområde i Sävedalen. Lägenheterna är nyligen renoverade. Nu har en bostadsrättsförening med interimstyrelse bildats bland de boende.

Styrelsen ska göra besiktning och värdering under vintern. I april väntar förhandlingar, omröstning och en eventuell försäljning.

Pär Linder påpekar att det byggs nya hyresrätter alldeles intill. Men på Hyresgästföreningen i Partille är man kritisk till att Partillebo konsekvent väljer att sälja ut lägenheter ur sitt äldre bestånd.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Visst bygger bolaget mycket nytt också. Men det är lägenheter med låga hyror som försvinner från marknaden. Alla har inte råd med nyproduktion, säger Elisabeth Hagrenius, ekonomiansvarig i Hyresgästföreningen Partille.

Hon menar att det är viktigt att det går att välja på äldre hus med lägre hyra och nyproduktion med hög standard och hög hyra.

Annons

– Vi är helt emot att man säljer ut medborgarnas lägenheter på det här viset, säger Elisabeth Hagrenius.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

Frågan är också om de boende själva vill ombilda. Vid flera tillfällen tidigare har omröstningarna slutat med nej, medger Pär Linder.

– Totalt har det kanske varit 60 procent ja och 40 procent nej. Men det har gått lättare och lättare ju längre tiden gått, säger han.

Monica Furu Eliasson, som bor i ett av husen, säger att hon gärna köper sin lägenhet.

– Jag tycker det är jättebra att få chansen, jag tror inte vi hade haft råd att köpa något annars. Vi har bott i Oxled sedan år 2000 och trivs här. Det är nära till skogen och lugnt, och det är en bra blandning på folk, säger Monica Furu Eliasson.

LÄS MER:

Annons

Allmännyttan ingen helig ko

Förlorar förstahandskontrakt vid utförsäljning

Ja till ombildning av 102 lägenheter i Partille

Partilleborna vill fortsätta hyra

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.