HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Partillebo säljer ut i Oxled

Partille Partillebo vill sälja 138 av sina lägenheter i Oxled, Sävedalen. Hyresgästföreningen i Partille protesterar mot att billiga hyresrätter försvinner.
Foto: Gustaf Görfelt
Monica Furu Eliasson bor på gården som Partillebo vill sälja. Hon skulle gärna vara med och ombilda sin lägenhet till bostadsrätt. ”Det är nyrenoverat och känns som ett bra hus att köpa” säger hon.

Pär Linder, vd för Partillebo, säger att det handlar om ägardirektiv från kommunens politiker.

– Man vill att alla boendeformer ska finnas runt varje skola. Därför har vi under sex-sju år haft som målsättning att omvandla en gård för varje stort hyresrättsområde, säger Pär Linder.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Den aktuella gården ligger i södra Oxled, som är ett miljonprogramsområde i Sävedalen. Lägenheterna är nyligen renoverade. Nu har en bostadsrättsförening med interimstyrelse bildats bland de boende.

Styrelsen ska göra besiktning och värdering under vintern. I april väntar förhandlingar, omröstning och en eventuell försäljning.

Pär Linder påpekar att det byggs nya hyresrätter alldeles intill. Men på Hyresgästföreningen i Partille är man kritisk till att Partillebo konsekvent väljer att sälja ut lägenheter ur sitt äldre bestånd.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Visst bygger bolaget mycket nytt också. Men det är lägenheter med låga hyror som försvinner från marknaden. Alla har inte råd med nyproduktion, säger Elisabeth Hagrenius, ekonomiansvarig i Hyresgästföreningen Partille.

Hon menar att det är viktigt att det går att välja på äldre hus med lägre hyra och nyproduktion med hög standard och hög hyra.

– Vi är helt emot att man säljer ut medborgarnas lägenheter på det här viset, säger Elisabeth Hagrenius.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Frågan är också om de boende själva vill ombilda. Vid flera tillfällen tidigare har omröstningarna slutat med nej, medger Pär Linder.

– Totalt har det kanske varit 60 procent ja och 40 procent nej. Men det har gått lättare och lättare ju längre tiden gått, säger han.

Monica Furu Eliasson, som bor i ett av husen, säger att hon gärna köper sin lägenhet.

– Jag tycker det är jättebra att få chansen, jag tror inte vi hade haft råd att köpa något annars. Vi har bott i Oxled sedan år 2000 och trivs här. Det är nära till skogen och lugnt, och det är en bra blandning på folk, säger Monica Furu Eliasson.

LÄS MER:

Allmännyttan ingen helig ko

Förlorar förstahandskontrakt vid utförsäljning

Ja till ombildning av 102 lägenheter i Partille

Partilleborna vill fortsätta hyra

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.