Annons

Pedro räddades av kompisars soffa

Växjö Den största gruppen hemlösa i Växjö är de som klarar situationen tillfälligt med hjälp av vänner och bekanta eller tillfälliga andrahandskontrakt.

Vi träffas på biblioteket en eftermiddag i slutet på januari. Pedro Morales kommer direkt från skolan men ska inte hem. Han har varit hemlös i fyra månader.

– Men nu har jag efter mycket mycket sökande hittat en lägenhet som jag har råd med. Det är en etta hos Växjöhem, säger han och glädjen går inte att ta fel på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns riktigt bra. Som en ny start.

Under hemlösheten hade han sin bas hos en kompis föräldrar.

– Jag har varit väldigt mycket hos mina kompisar och sovit hos mina kompisar. Jag har snälla vänner. Men det är inte så kul, jag har fått gå runt med min ryggsäck. Det är också jobbigt, framför allt med maten, när man inte har så mycket pengar.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Pedro Morales råd till andra i samma situation är:

Annons

– Sluta inte leta för det kommer till slut. Och man kan även få hjälp av socialen.

Växjö kommuns socialchef, Per Sandberg, ser bostadsbristen som en förklaring till att gruppen är så pass stor.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

– Det finns inga lägenheter och jämfört med andra har vi även en lite hårdare gräns för att få förstahandskontrakt. Det innebär att det blir på det här sättet. Helt krasst tror jag att gruppen är större, detta är ju bara dem som vi har kontakt med.

Drygt 200 hemlösa som bor tillfälligt i Växjö

I Socialstyrelsens definition av hemlöshet ingår fler än dem som helt saknar tak över huvudet.
En grupp är hemlösa som bor tillfälligt utan hyreskontrakt hos kompisar, släktingar, bekanta eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt och har på grund av detta sökt hjälp. Socialstyrelsen gjorde sin granskning av landets hemlöshet under en vecka i maj förra året.

Annons

Tabellen visar hur många som bodde tillfälligt av gruppen hemlösa i länen Kronoberg och Jönköping. Kommuner som inte är med i tabellen hade ingen av sina hemlösa i den kategorin.

Växjö toppar med 212 hemlösa som klarade sig tack vare sitt kontaktnät eller levde tillfälligt som inneboende eller i andra hand, att jämför med Jönköpings kommun där 73 personer var i samma situation.

Källa: Socialstyrelsen

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.