Annons

Pengar når inte hyresgäster

Södermanland Grillning, bussutflykter och pysselkvällar. Fritidsmedlen ska komma hyresgästerna till nytta. Men en stor del av pengarna används inte utan läggs på hög.

Varje år delar bostadsbolagen ut miljontals kronor i form av fritidsmedel till hyresgästföre­ningar, både på kommun- och lokal nivå. Tanken är att pengarna ska användas till trivselaktiviteter i bostadsområdena.

Hem & Hyras granskning  visar att flera av föreningarna i region Mitt och Aros-Gävle inte gör av med sina pengar. Sammanlagt hade hyresgästföre­ningarna i Sörmland drygt 1,3 miljoner kvar på sina konton när 2014 var slut. I region Aros-Gävle hade Hyresgästföreningen i Norrtälje mest pengar över den sista december 2014, närmare bestämt nära 220 000 kronor. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det enda jag kan tänka mig att det beror på är att man äskat pengar för verksamheter som man av olika anledningar inte kunnat genomföra,  säger Lars Rutqvist, nytillträdd ordförande för Norrtäljeföreningen.

Han är även ordförande för den lokala föreningen i Hallstavik, som däremot lyckats göra av med i princip alla sina pengar. Sista december 2014 hade före­ningen 200 kronor kvar i kassan. Varje onsdag håller förenin­gen öppet hus, man ordnar grillkvällar, Uppsalaresor och en årlig julmiddag.

Annons

– Vi försöker balansera verksamhetsplanen och äska pengar utifrån den, säger Lars Rutqvist.

Läs ocksåSå påverkade pandemin medlemsantalet i MellansverigeRoland Pipenburg sitter vid sitt skrivbord.

Johan Pelling, chef för Hyresgästföreningen i Aros-Gävle, tycker i sig inte att det är konstigt att det finns pengar kvar vid årets slut, eftersom aktiviteter som planeras i början på året inte alltid blir av. 

– Men det är inte optimalt. Vi jobbar aktivt för att pengarna ska komma till användning. Och när bostadsbolag diskuterar fritidsmedel påtalar vi om det finns pengar kvar i vissa föreningar.

Annons

Även i region Mitt pågår en liknande översyn. En annan orsak till att pengar läggs på hög är att flera av de lokala föreningarna är vilande.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

– Pengarna väntar på att före­ningen ska komma till liv igen, säger Johan Pelling.

Fakta: Fritidsmedel

Många av region Mitts och Aros-Gävles hyresgästföreningar får fritidsmedel från sin hyresvärd. 

Hem & Hyra har granskat hur mycket pengar hyresgästföre­ningar på kommunnivå i Mälardalen hade kvar den sista december 2014.

Läs också Gratis yoga ny veckovana på Högsbohöjd Skönt sommarhäng i Luleå Juristen lättade ankar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.