Annons

Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige

Dalarna Hyresgästföreningens region Mitt förlorade nära 3 500 medlemmar under fjolåret. Pandemin och ett stopp för dörrvärvningen är den troliga förklaringen.
Roland Pipenburg sitter vid sitt skrivbord.
Foto: Mattias Frödén
Färre medlemmar ger lägre intäkter. Men Roland Piepenburg tror inte att ekonomin påverkas på kort sikt. (Arkiv)

Det var en stadig ökning av antalet medlemmar i region Mitt (Sörmlands, Dalarnas, Värmlands och Örebro län) i början av 2020. Men coronan fick Hyresgästföreningen att i slutet av mars stoppa värvning av nya medlemmar via dörrknackning. Det gjorde att medlemsantalet började gå neråt.

Den 15 december uppgick antalet medlemmar i regionen till omkring 62 250 – ett tapp på nära 3 500 personer jämfört med året innan.
– Men i augusti fick vi i gång telefonvärvningen och den har gått mycket bättre än vad vi först förväntade oss, säger Roland Piepenburg som är chef för regionens medlemsrekrytering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom lämnade färre medlemmar Hyresgästföreningen jämfört med 2019. Det rör sig om drygt 400 personer om man jämför 1 januari – 30 november 2020 med samma period året före.
– Överraskande och positivt. Vi hade befarat att fler skulle lämna oss på grund av ekonomiska skäl. Jag vill tro att man ser det som en trygghet att vara med i Hyresgästföreningen när det är tuffa tider, säger Roland Piepenburg.

Annons

Han ser Hyresgästföreningens satsning Goda grannar – där man erbjuder olika former av hjälp till pandemidrabbade – som en viktig orsak till att många behåller sitt medlemskap.

Ekonomiskt betyder tappet att regionen förlorade drygt tre miljoner i uteblivna medlemsavgifter.
– Men pandemin gör att vi inte har förbrukat så mycket pengar under 2020, så på kort sikt tror jag inte att det här kommer att märkas. Men hur det blir framöver beror förstås på hur länge det här eländet kommer att fortsätta.

Annons
Läs ocksåFörsiktig medlemsökning för Hyresgästföreningen

Men Roland Piepenburg är trots allt positiv inför framtiden:
– Ja, vi ser en kraftig ökning med att fler anmäler sig själva via webben. Vi kommer att öka vårt medlemsantal igen när väl coronan är över eftersom året ändå har visat att vi har medlemmarnas förtroende att driva deras frågor.

Läs också Så gjorde Elina om förrådet till en egen pub – "det är så mysigt här" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.