Annons

Pengaregn över ungdomsprojekt i Landskrona

Landskrona Två projekt i Landskrona har fått dela på 170 000 kronor totalt. Pengarna kommer från Hyresgästföreningen som vill satsa på nya arbetsformer.
Foto: Gry Ellebjerg
Lite över sex miljoner kronor. Så mycket misstänks hyresgäster ha fuskat till sig från socialtjänsten enligt tretton polisanmälningar.

Projektet Myspace har fått 100 000 kronor och Lab, som står för lära, arbeta och bo, har fått 70 000 kronor. Pengarna har de sökt hos Hyresgästföreningens framtidspott. Det är en pott som Hyresgästföreningens Riksförbund tagit fram för att regioner ska kunna söka pengar till olika lokala projekt. Myspace startade i våras och är en mötesplats för ungdomar mellan 15 till 18 år. Verksamheten går ut på att stärka ungdomarnas självkänsla och att göra roliga saker ihop som till exempel att spela fotboll eller göra utflykter. En viktig ingrediens är att umgås ansikte mot ansikte och inte via modern teknik som datorer och mobiltelefoner.

Lab är en mötesplats för unga tjejer som går mellanstadiet och startade 2014. Grundtanken är även här att stärka tjejernas självkänsla och förebygga psykisk ohälsa. Pengarna som de båda grupperna sökt kommer att gå till bland annat workshops, föreläsningar, inköp av möbler, material, utflykter och inträden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Är det Hyresgästföreningens uppgift att stötta ungdomars psykiska hälsa? 

Annons

– Absolut. Många av de ungdomar som kommer till Lab och Myspace bor på Karlslund. Vi har en lokal hyresgästförening nu på Karlslund. Det hade vi inte när vi började samarbeta med Lab. Tack vare att vi engagerade oss i Lab blev det startskottet för Hyresgästföreningens närvaro på Koppargården, säger Helena Rasmusson, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen.

– För oss är det viktigt att öka tryggheten i ett område. Just nu är det många ungdomar som hänger i trappuppgångar och parker som gör att hyresgäster runt om känner sig otrygga. Därför tycker vi det är viktigt att stärka ungas självkänsla och skapa förutsättningar för en meningsfull fritid.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

På vilket sätt märker ungdomarna av Hyresgästföreningen?

Annons

– Dels lånar vi ut vår lokal till Myspace. De kommer att märka av oss när vi berättar om vår verksamhet. Vi har till exempel haft trygghetsvandringar tillsammans med Landskrona stad och Landskronahem. Då var även tjejer från Lab med som fick ge sina synpunkter om området. Lab kommer även att vara med när Karlslund byggs om. Barnen kommer då att vara delaktiga när nya mötesplatser ska skapas som till exempel en ny lekplats.

Läs också Varannan ung vuxen känner ensamhet – särskilt hemma Parker otryggast för Rikshems hyresgäster i Västerås Rikshem undersöker tryggheten i sina områden Full fart på Hallsta Summer Camp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.