HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionärer får ekonomiskt tillskott

Nyheter Bättre tider väntar de pensionärer som idag har det sämst ställt. Enligt ett utredningsförslag ska både garantipensionen och taket i bostadstillägget höjas.
Foto: Pixabay

Förslaget, som i dagarna har överlämnats till Pensionsgruppen, innebär ett tillskott med upp till 1 300 kronor per månad för de pensionärer som i dag har det allra tuffast.

– Det är otroligt viktigt att öka tryggheten för Sveriges pensionärer och särskilt för dem med lägst pensioner, säger Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i Pensionsgruppen.

Läs ocksåFärre fick bostadstillägg trots mer information

Utredningens slutrapport innehåller flera åtgärder som ska ge ”ett mer träffsäkert grundskydd och en ökad trygghet för de som behöver det mest”. Bland annat kommer garantipensionen höjas med 200 kronor för alla garantipensionärer. Det utökas även med ett behovsprövat tillägg på upp till 700 kronor för ogifta och 200 kronor för sammanboende garantipensionärer.

Därtill höjs taket i bostadstillägget från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Sammantaget innebär detta upp till 1 300 kronor extra per månad jämfört med idag.

Förslaget ska nu ut på remiss och ambitionen är att ett moderniserat grundskydd ska vara på plats senast år 2020.

Läs ocksåHöjt bostadstillägg för pensionärer får kritik
Fakta: Utredningens förslag i korthet

• Garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla garantipensionärer.

• Ett kompletterande tillägg, utan krav på särskild ansökan, om maximalt 700 kronor för ogifta och 200 kronor för sammanboende införs i garantipensionen.

• Förbättrade möjligheter för personer med garantipension att stärka sin ekonomiska situation genom ett senare pensionsuttag.

• Taket i bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor.

• Ersättningsgraden i bostadstillägget blir 100 procent upp till 3000 kronor, 90 procent mellan 3 001 och 5 000 kronor, och 70 mellan 5 001 och 7 000 kronor.

• Bostadstillägget förenklas så att alla inkomster behandlas lika och dagens kompensationsstöd som ej är kopplad till bostadskostnad tas bort i och med införandet av det nya tillägget i garantipensionen.

• Ett fribelopp införs i äldreförsörjningsstödet om 24 000 kronor per år för ökade drivkrafter till arbete.

Läs också 140 000 pensionärer kan gå miste om bostadstillägg Det blir enklare för pensionärer att söka bostadstillägg Små bolag ger unga hyresrabatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.