Annons

Pensionärer protesterar mot igenspikad vägg

Nacka En igenspikad vägg hindrar åldringar med rullator från att ta sig till matsal, frisör och fotvård. Protesterna från hyresgästerna vid Finnbodabergets seniorboende fortsätter.

För tio år sedan sålde Danvikshem 120 seniorlägenheter till HSB. Men seniorhyresgästerna hos HSB har haft fortsatt tillgång till matsal, fotvård, kyrka, frisör som finns i Danvikshems lokaler. Ända till november 2014. Då satte Danvikshem upp en vägg upp i den kulvert under mark som gjorde att pensionärerna kunde gå inomhus när de skulle till Danvikshem och till bussen.

Sedan dess har pensionärerna på seniorboendet fått gå utomhus 200 meter nerför en backe som ibland är hal av is och snö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brita Kjellson som är rullstolsburen tillhör de cirka 30 hyresgäster som har svårt att ta sig nerför backen utan hjälp av sambon Göran Andersson.

– Jag hade aldrig klarat att ta mig nerför backen och in genom dörrarna själv, det är en stor försämring jämfört med förut, säger hon.

Göran Andersson säger att byggandet av seniorbostäderna 1990 var villkorat av att hyresgästerna skulle ha tillgång till omsorg på Danvikshem och en klimatskyddad förbindelse med Danvikshem. Han tycker det är skamligt att fastighetsägaren gjort så att människor inte kan ta sig till matsalen och övriga aktiviteter i huset själva. Han ger inte heller mycket för den el-slinga i vägen som Danvikshem lagt ner för att få bort isen på vintern.

Annons
Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

– Det fungerar inte så bra, i skarven där el-slingan börjar och slutar fryser den smälta isen så det blir halt. I februari 2016 ramlade en 93-årig kvinna och fick släpa sig upp på en säck med byggavfall för att komma upp.

Kay Karlsson och Ulla Casserlöv, som också protesterat mot väggen i flera år håller med. De köper inte heller de argument som framförts, att saker blivit stulna och att de dementa blir oroliga när seniorhyresgästerna går genom förbindelsegången och förbi matsalen.

– De äldre blir glada när vi kommer och pratar med dem.  Vi har så mycket argument men vi kommer ingenstans, säger Ulla Casserlöv.

Läs ocksåPå Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Kay Karlsson menar att det är viktigt att tänka på att snittåldern för seniorhyresgästerna är 79 år och att det är svårt att gå nerför backen i blåst och halka.

– För de som inte kommer ut själva och in i Danvikshem känns lägenheten som ett fängelse. Om gången skulle finnas så skulle problemet vara löst, säger hon.

Annons

Sören Backlund, vd på stiftelsen Danviks Hospital Danvikshem vill inte svara på Hem & Hyras frågor men skriver i ett mejl ”Vi har i dag drygt 100 hyresgäster med en demensdiagnos. Våra hyresgäster är beroende av att känna trygghet och ha en lugn och säker miljö att vistas i. Av detta skäl har vi behövt begränsa tillgången till vårt äldreboende för personer som inte är anhöriga eller anställda. Boende i grannfastigheten (som idag ägs av HSB, såldes av Danvikshem för drygt 10 år sedan) vill fortsatt ha fri tillgång till vårt äldreboende. Förutsättningar har förändrats de senaste åren. Ovanstående är skälet till att vi varit tvungna att begränsa vistelsen för obehöriga i våra lokaler”.

Han skriver vidare ”Utvecklingen med alltmer omvårdnadskrävande gäster och behovet av att skapa en lugn och trygg miljö för våra hyresgäster är ett av skälen till genomförda förändringar.Ett annat är behovet av att återskapa lägenheter som vi förlorat vid de renoveringar som skett under åren.För att kunna bygga om norra flygeln (16 lägenheter var klar i juni 2016) behövde vi hitta en ny lokal för personalmatsalen. Beroende på våra boendes ökade omsorgsbehov användes inte den lokal som var inredd för gymnastik. Vid ADL-träning behöver man i stället ha assistans av sjukgymnast i särskilda lokaler. Gymnastiklokalen byggdes om till matsal och den korridor som låg parallellt inlemmades i matsalen för att få tillräcklig yta. Den korridoren förband tidigare Danvikshem med Seniorboende. För att kunna bygga ut med 16 lägenheter behövde vi använda alla tillgängliga ytor.Vårt agerande utgår ifrån det som gagnar våra hyresgäster, stadgarna och stiftelsens långsiktiga överlevnad.”

Läs också Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.