Annons

Peter – ett nav för trygghet

Visby Det osynliga våldet som sker i hemmet och är så skamfyllt att det ofta stannar inom familjen. Peter Östergrens uppgift är att öppna dörren till stöd och hjälp.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem arbetar inte längre med störningsfrågor, utan med trygghetsfrågor. Inte bara trygghet i utemiljön utan även i det egna hemmet. Peter Östergren är den som personal, grannar och utsatta vänder sig till när något inte verkar stämma i en lägenhet.

Det är inte minst på ”hojen” som Peter Östergren kan koppla av.

– Då stänger jag av allt. Då är det bara jag, hojen och vägen, berättar han när vi ses på hans kontor hos Gotlandshem.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Visst upplever man många trasiga människor i jobbet och det är viktigt att man kan avlastas. Vi har regelbundna träffar på jobbet där vi kan prata med varandra, berätta vad vi varit med om.

Peter Östergren delar sin tjänst mellan Gotlandshem och socialförvaltningen.

Ett lyckat koncept, har det visat sig.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Det gör att beslutsvägarna blir mycket kortare. Det vi vill är att kunna rycka in tidigare. Och det vi vinner är tid och tid är mänskligt lidande.

Annons

För ett par år sedan satsade Gotlandshem även på utbildningen Våga fråga, där personalen får nycklar kring vad de ska göra när de misstänker att allt inte står rätt till i ett hem.

– Man kan fråga hur har du det? Kvartersvärden är inte socialarbetare men kan lämna över telefonnummer och ser han människor som är utsatta kan han enkelt lämna det vidare och lasta över det till någon annan. Det är en arbetsmiljöfråga för oss och det har gjort att våra anställda har ett socialt engagemang, berättar Peter.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

All personal med kundkontakt utbildas, från chefer till reparatörer och även entreprenörer.

– Det här är en jättebra satsning tillsammans med region Gotland och länsstyrelsen. Vi är en ö, vi är isolerade, vi måste hitta egna lösningar och vi har ett jättebra samarbete.

– Vi har även bildat ett nätverk på jobbet där vi träffas och diskuterar frågan fyra gånger per år och bjuder in föreläsare. Grundtanken är att vi vill skapa trygghet för hyresgästerna.

Annons

I stället för att släcka bränder, förbygger vi dem.

Peter kom till Gotland från Östergötland för tio år sedan. Och blev kvar. Hans engagemang för hyresgästernas trygghet går inte att ta miste på.

– Det bästa med det här jobbet är att man kan göra något bra för människor.

Fakta: Peter Östergren

Ålder: 59 år.Bor: I hus på landet utanför Visby.Yrke: Trygghetshandläggare.Familj: Fru Birgitta, barn och barnbarn.Övrigt: Sommaren sker på hemmaplan: ”Vem åker från en paradisö på sommaren?”

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.