HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Peter var hemlös i sju år

Vänersborg "Det kan räcka med en missad hyra och du står på gatan", säger Peter Ahlborg.

Trots att det gått ett halvår sedan han fick nyckeln till den egna lägenheten kan Peter Ahlborg knappt tro att det är sant.

– Efter sju år av andrahandskontrakt, vandrarhem, härbärgen, tält och trappuppgångar känns det här som en dröm, säger Peter.

Läs ocksåTolv år från att förskolan tömdes tills det blir bostäder

Hans östgötska uttal skvallrar om en uppväxt i Norrköping. Men det är Göteborg som Peter räknar som sin egentliga hemstad. Det var dit han flyttade som 23-åring. Det var där han fick sina första jobb, blev sambo, fick en dotter och ett hem.

– Allt flöt på bra tills vi bestämde oss för att separera och jag plötsligt stod utan bostad. Det var nu Peters stökiga uppväxt gjorde sig påmind. En uppväxt som kantats av skolskolk, föräldrakonflikt, kriminalitet och alkohol.

– När det var som värst kunde jag dricka femlitersdunkar med hembränt som vatten, minns Peter.

Läs ocksåDärför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade

Utan jobb och fast inkomst fick Peter ingen ny bostad. Blicken stelnar till när han berättar om paniken när han insåg att han inte kunde erbjuda sin då nioåriga dotter ett hem.

– Det jag är mest tacksamför är att vi trots de här tuffa åren har lyckats bibehålla vår relation, säger Peter, som under sju år bodde på sammanlagt 27 olika ställen. Vid ett tillfälle bodde han och dottern i tält på Lisebergs camping.

Läs ocksåFastighetsägarna: "Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige"

– Vi försökte låtsas att vi var på semester. Men det var sent på hösten och bara ett par grader om nätterna, minns Peter.

Först i somras kom vändningen. Peter hade insett att han var tvungen att söka sig utanför bostadsbristens Göteborg. Nu stod även stora och små hyresvärdar i Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Herrljunga och Vårgårda på hans söklista. En strategi som resulterade i ett förstahandskontrakt i Vänersborg.

– Nu är mitt mål att hjälpa andra. Hemlösheten är en skamfläck för ett modernt land som Sverige, säger Peter, som redan hållit flera föreläsningar och som skriver både debattartiklar, musik och jobbar med en film för att lyfta frågan.

– Folk förstår inte hur lätt det är att hamna där jag var. Det kan räcka med en missad hyra och du står på gatan, säger Peter.

Fakta: Peter Ahlborg

Ålder: 45 år.

Bor: I Vänersborg.

Yrke: Musiker. Har jobbat som försäljare, inom förskolan, telefonförsäljare med mera.

Familj: En dotter på 17 år.

Drömmar: Se till att ingen behöver vara hemlös och slå igenom som musiker. ”Det ska gå!”

Läs också Fler vill ha ombildning – fyra av tio skulle tacka ja till att köpa En win-win när Jevad blev inneboende hos Petra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.