Annons

Pilotfall om privata hyror nära en lösning

Nyheter Förhandlingarna om de privata hyrorna i Kalmar ser ut att närma sig en uppgörelse. Därmed undanröjs hotet om årslånga processer i hyresnämnd och hovrätt.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Kalmar stod långt ifrån varandra när förhandlingarna om årets hyror brakade samman i december. Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna, ville höja hyrorna med upp till sju procent i vissa områden. Hyresgästföreningens motbud var 1,5 procent.  

Fastighetsägarna strandade förhandlingarna och det såg ut som att hyresnämnden skulle tvingas avgöra hyrorna för över 5 400 lägenheter. En process som sannolikt skulle ta flera år då nämndens beslut dessutom kan överklagas till hovrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fallet är det första i sitt slag sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft i januari 2011 och har följts med stort intresse. Hyresnämnden är den instans som avgör hyrorna om privata värdar, eller allmännyttiga som inte är med i allmännyttans organisation Sabo, inte kommer överens med Hyresgästföreningen.

Annons

Efter en dags sammanträde i hyresnämnden kom parterna överens om att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Nu tycks viljan att nå en uppgörelse vara större än tidigare och mötena avlöser varandra.

– Det känns som att vi börjar närma oss någonting som vi kan skriva under på. Vi har hittat en lösning på hur hyrorna ska differentieras och en nivå som båda parter kan vara överens om. Det är lite som återstår. Jag tror att vi kommer nå en överenskommelse inom de närmaste dagarna, senast i början av nästa vecka, säger Lars Stjernfelt, som på Fastighetsägarna.

Läs ocksåLungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpenLungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula

Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt är lite mer försiktig i sina kommentarer:

Annons

– Alla korten kommer att läggas på borden vilken dag som helst. Vi jobbar på i ett bra klimat och båda parter vill nå en lösning, säger Magnus Björnstedt.

Läs också Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Ökade klagomål på privat värdar Behrn höjer med strax under en procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.