HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Planer på ombildning skapar oro

Göteborg Planen på att ombilda 450 hyreslägenheter i Hammarkullen oroar Hyresgästföreningen. Men enligt Bostadsbolaget kan det lika gärna kan bli fråga om nybyggen.

Kommunala Bostadsbolaget övertog Gropens gård och Bredfjällsgatan i västra Hammarkullen i vintras. Det nedslitna området omfattar 890 lägenheter och har tidigare haft en rad privata ägare.

Inför affären gick den politiska debattens vågor höga. De borgerliga partierna motsatte sig köpet, bland annat eftersom det ger Bostadsbolaget monopol i området. Efter att SD, Vägvalet och politiske vilden Martin Wannholt stött de röd-grön-rosa blev det dock ja i kommunfullmäktige.

Läs ocksåOsäkra villkor vid renovering i Haga

Som en eftergift till oppositionen har Bostadsbolagets moderkoncern Framtiden senare gått ut med att man vill ombilda 450 lägenheter i Hammarkullen till bostadsrätter. Ett besked som inte uppskattas av Hyresgästföreningen i Angered.

Ordförande Kristofer Lundberg:

– Blir det ombildningar i det övertagna området, hur många kommer att ha råd att bo kvar då? Bostadsrättslägenheter är inte det som efterfrågas här, det är i så fall hus, och sådana finns det redan i Storås och Angereds centrum. Det som däremot efterfrågas är fler små lägenheter för unga och fler stora lägenheter för familjer med många barn.

Läs ocksåMariestad mest back på hyresrätter

Kristofer Lundberg är kritisk till hela debatten om blandade upplåtelseformer och menar att det bara är ett sätt att pressa upp hyror och på sikt byta ut befolkningen i fattiga områden.

– Av någon anledning är det alltid förorten som behöver blandas. Det ska aldrig byggas fler hyresrätter i Örgryte eller Askim, säger han.

Bostadsbolagets kommunikationschef Eva Jonasson menar dock att det inte alls är hugget i sten att det är de nyövertagna lägenheterna som ska ombildas. Eller att det blir några ombildningar alls, för den delen.

Läs ocksåHyresgäster får köpa sina lägenheter

– Det finns inget beslut om det här än, även om det är ett önskemål från staden. Vi vill i första hand höra vad de boende vill. Om de är intresserade av bostadsrätter eller kooperativa boendeformer så bygger vi kanske det, men då kan det lika gärna bli som nyproduktion, säger Eva Jonasson.

Men frågan om andra upplåtelseformer ligger längre fram. Sedan övertagandet har Bostadsbolaget börjat med att städa upp utomhus och sätta upp bommar och andra hinder för att hindra bil- och mc-trafik bland husen. Nio personer har nyanställts.

– Till hösten kommer vi att börja med besiktning av lägenherna för att se hur stort underhållsbehovet är, säger Eva Jonasson.

Läs också ”Kameror förhindrar inte brott” Polisen kameraövervakar allt fler utsatta områden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.