Annons

Platen döms för reklambild

Motala Hyresvärden Platen döms att betala 500 kronor var till två barn efter att ha använt bilder på dem i reklamsammanhang utan tillstånd. Barnens föräldrar hade krävt 10 000 kronor per barn i ersättning.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsstiftelsen Platen döms att betala 500 kronor vardera till två barn.

Det var när en lekplats skulle invigas i ett bostadsområde i Motala 2014 som fyra barn fotograferades av en frilansfotograf som Platen anlitade. När bilden senare användes i en tidningsannons för den kommunala hyresvärden reagerade deras anhöriga. Föräldrarna till två av barnen, ett syskonpar, valde att stämma Platen med hänvisning till lagen om namn och bild i reklam och uppgav att de inte godkänt fotograferingen. De krävde 10 000 kronor per barn i arvode och skadestånd.

Platen menade att fotografen frågat de vuxna som var med barnen vid tillfället om lov och att han uppfattat det som att det var föräldrarna han pratade med. Hyresvärden förnekade att något fel begåtts, men kunde ändå tänka sig att betala en ersättning på 500 kronor per barn.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tingsrätten dömer Platen för att ha utnyttjat bilden utan samtycke, då hyresvärden inte har kunnat bevisa att fotograferingen var godkänd. Däremot har det inte skett med uppsåt eller oaktsamhet och därför ska inget skadestånd utgå, enligt domen. Platen döms att betala 500 kronor per barn i ersättning för de två syskonens medverkan.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Platen att man efter händelsen har bytt bildleverantör och att man fortsättningsvis kommer att annonsera på affischer och även på plats i de fall fotografering kan förekomma vid olika evenemang som hyresvärden håller.

Annons
Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.