Annons

Platen döms för reklambild

Motala Hyresvärden Platen döms att betala 500 kronor var till två barn efter att ha använt bilder på dem i reklamsammanhang utan tillstånd. Barnens föräldrar hade krävt 10 000 kronor per barn i ersättning.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsstiftelsen Platen döms att betala 500 kronor vardera till två barn.

Det var när en lekplats skulle invigas i ett bostadsområde i Motala 2014 som fyra barn fotograferades av en frilansfotograf som Platen anlitade. När bilden senare användes i en tidningsannons för den kommunala hyresvärden reagerade deras anhöriga. Föräldrarna till två av barnen, ett syskonpar, valde att stämma Platen med hänvisning till lagen om namn och bild i reklam och uppgav att de inte godkänt fotograferingen. De krävde 10 000 kronor per barn i arvode och skadestånd.

Platen menade att fotografen frågat de vuxna som var med barnen vid tillfället om lov och att han uppfattat det som att det var föräldrarna han pratade med. Hyresvärden förnekade att något fel begåtts, men kunde ändå tänka sig att betala en ersättning på 500 kronor per barn.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tingsrätten dömer Platen för att ha utnyttjat bilden utan samtycke, då hyresvärden inte har kunnat bevisa att fotograferingen var godkänd. Däremot har det inte skett med uppsåt eller oaktsamhet och därför ska inget skadestånd utgå, enligt domen. Platen döms att betala 500 kronor per barn i ersättning för de två syskonens medverkan.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Platen att man efter händelsen har bytt bildleverantör och att man fortsättningsvis kommer att annonsera på affischer och även på plats i de fall fotografering kan förekomma vid olika evenemang som hyresvärden håller.

Annons
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.