Annons

Polisanmälan mot Akelius är inlämnad

Nyheter ​Nu har Hyresgästföreningen lämnat in en polisanmälan mot privata hyresvärden Akelius. Men ingen hyresgäst står bakom anmälan.

​För drygt en månad sedan berättade Hem & Hyra om att Hyresgästföreningen tänkte polisanmäla privata fastighetsägaren Akelius. Bakgrunden är att fastighetsägaren erbjuder förtur för dem som öppnar ett sparkonto hos dotterbolaget Akelius Spar. Ju mer pengar du sparar, ju snabbare får du lägenhet.
I ett inslag i SVT:s Rapport berättade trafikskadade hyresgästen Monika Hasselgren i Ösmo utanför Nynäshamn om hur hon vill byta till en lägenhet på nedre botten, men att hon nekas på grund av att lägenheterna hänvisas till Akelius sparkunder.
Det strider mot grundidén med hyresrätten, att den ska vara tillgänglig för alla utan krav på ekonomisk motprestation, enligt Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

Nu har polisanmälan lämnats in. Men utan buller och bång och utan att media bjudits in. Orsaken är att Monika Hasselgren, eller någon annan hyresgäst som drabbats av systemet, inte vill står bakom anmälan. Nu är det enbart Hyresgästföreningen region Stockholm som polisanmält Akelius.
– Beroendeställningen till hyresvärden är stark. Vill man byta lägenhet ligger hyresgästen förmodligen inte bättre till i kön om man polisanmält värden, men det har ingen betydelse för själva rättsprocessen, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Läs också Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000 Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med” De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.