Annons

Polisen: ”Det var nyheter för oss”

Göteborg Uppgifterna om Victoria Parks entreprenör i Lövgärdet var färska när de presenterades för politikerna och Victoria Park själva. Det säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.
Foto: Polisen
Erik Nord, chef polisområde Storgöteborg.

– Det var nyheter för oss, uppgifter som vi fått in just då och som jag fick av chefen för underrättelseenheten, säger Erik Nord.

Han betonar att det inte är normalt att polisen vidarebefordrar den typen av uppgifter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Underrättelser kan gå från i sämsta fall rent sladder och skvaller, till i bästa fall saker som håller som bevisning i domstol. Det måste man ha med sig. Men nu ville vi inte sitta på den här informationen, när affären var inne i ett så känsligt läge. Däremot har vi varit noga med att berätta vilken form informationen har, säger Erik Nord.

Uppgifterna gick ut på att en lokal firma som Victoria Park har anlitat ska ha band till organiserad brottslighet. Det fick den kommunala bostadskoncernen Framtiden att dra sig ur bytesaffären med Victoria Park.

Däremot har det aldrig påståtts att Victoria Park själva skulle ha gjort något olagligt. Bolaget är ändå kritiska mot förfarandet. Ingen förundersökning pågår mot den lokala firman och inga konkreta bevis har presenterats.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Erik Nord påpekar att de demokratiska riskerna är en annan anledning till att polisen sällan för underrättelseuppgifter vidare till politiker och andra makthavare.

Annons

– Om vi kommer med ideliga uppgifter och pratar i mungipan så kan vi styra och det är inte friskt. Så man får verkligen välja sina tillfällen. Men i det här fallet bedömde vi att det var viktigt. Andra i vår organisation har gjort samma bedömning, det är därför informationen över huvud taget flyttats upp till min nivå, säger Erik Nord.

Ulf Merlander, lokalpolischef Nordöstra Göteborg.

Ulf Merlander är chef för lokalpolisområde Nordöstra Göteborg. Han säger att lokalpolisen har ett tätt samarbete med de olika bostadsbolagen i stadsdelarna, även Victoria Park.

– Men vi kan inte ha koll på vilka entreprenörer ett bolag tar in. Det är de enskilda bolagets ansvar. Vill de däremot ringa mig för att få råd får de gärna göra det.

Är det vanligt att lokalt näringsliv infiltreras av kriminella organisationer?

– Jag kan inte säga att det är så generellt. Om oärliga entreprenörer etablerar sig i ett område så är det förstås ett problem. Men företags verksamhet är ekobrottsmyndighetens ansvar, vi inom lokalpolisen jobbar mer med att hålla ordning och reda på gator och torg. Fast skulle det inledas förundersökning mot en underleverantör och vi får veta det, skulle vi förstås kommunicera det med bostadsbolaget.

Annons
Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

LÄS MER:

Boende: Entreprenörs kriminella band välkända i Lövgärdet

Victoria Park: ”Vi känner oss offrade”

 

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.