Annons

Victoria Park: ”Vi känner oss offrade”

Göteborg Bostadsaffären i Rannebergen blev för politiskt känslig. Då blev de påstått kriminella kopplingarna hos Victoria Parks entreprenör en lämplig förevändning att backa ur. Det menar Victoria Parks vd Per Ekelund.
Per Ekelund, är vd för Victoria Park, som köpt 2 340 lägenheter av Akelius.

Polisen pekade ut en av Victoria Parks entreprenörer i Lövgärdet som kopplad till organiserad brottslighet. Då släppte de kommunala bostadsbolagen i Göteborg den planerade bytesaffären i Rannebergen som en het potatis. Nu har det gått nästan två månader, men enligt vd Per Ekelund har Victoria Park fortfarande inte kunnat hitta något som stödjer polisens underrättelseuppgifter.

– Polisen bedriver ingen förundersökning mot den här firman. Vi har kollat upp allt vi kunnat om F-skattebevis, avtalsenliga löner och så vidare, och det är check på allt. Men i och med att företaget är dömda i media så har vi känt oss tvingade att avsluta samarbetet med dem. Inte för vår egen skull, utan för de boendes, säger Per Ekelund.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Inte heller har Victoria Park fått några signaler från sin personal i Lövgärdet om att det funnits skumrask runt den lokala firman. Detta trots att en del av Victoria Parks personal tidigare arbetat för Stena och har mångårig erfarenhet av området.

– Nej, vi har inte fått några sådana signaler alls. I så fall hade vi naturligtvis inte inlett något samarbete med den här firman, det hade ju varit kvalificerat vansinne, säger Per Ekelund.

Tycker du att ni har blivit orättvist behandlade?

Läs ocksåBöteshot från Victoria Park kan vara olagligt

– Ja, det får man väl säga. Vi känner oss lite offrade. Vi får känslan av att man inte varit överens politiskt, och det är ett valår. Då blev det ingen affär. Vi tycker att det åtminstone borde pågå en förundersökning mot den här firman. Annars bör det väl räcka att man säger till oss ”byt ut den firman”.

Den negativa uppmärksamheten runt Victoria Park har inte tagit slut i och med att affären i Rannebergen gick i putten. Tvärtom har protesterna vuxit bland företagets hyresgäster i Lövgärdet mot det som upplevs som dåligt underhåll och vanskötsel.

Annons

På ett bomöte som Hyresgästföreningen ordnade i februari var ilskan stor mot kalla lägenheter, råttor och vägglöss. En demonstrationsgrupp bildades med uppgift att sätta press på bolaget att genomföra nödvändiga renoveringar utan hyreshöjningar.

Läs ocksåPolisuppgifter stoppar affär med Victoria Park

Protesterna har fått Victoria Park att ta initiativ till ett möte med Hyresgästföreningen.

– Vi har inte känt igen oss i det som sagts på de här bomötena, men vi kan inte nonchalera det. Vi upplever att de felanmälningar som vi får till oss, dem fixar vi. Men det verkar vara mycket som kommer upp i andra forum, som vi inte får till oss. Nu har vi bett att få den informationen så att vi kan titta och agera, säger Per Ekelund.

Han säger att Victoria Park vill höra vad deras hyresgäster har att säga.

– Därför har vi redan kommit överens om ett till möte, där representanter för de olika lokala hyresgästföreningarna kan vara med. Senare i vår vill vi också ordna flera mindre bomöten med hyresgästerna i Lövgärdet, för att få en konstruktiv dialog, säger Per Ekelund.

Han säger att Victoria Park redan investerat 90 miljoner kronor i underhåll och renovering sedan företaget köpte beståndet i södra Lövgärdet 2015.

Annons

– Vi lade 4 miljoner på nya balkonger bara under 2017. Samtidigt ska jag vara ärlig och säga att vi är långt ifrån färdiga. De här husen är byggda på 1960-talet, det finns stora underhållsbehov.

LÄS MER:

Boende: Entreprenörs kriminella band välkända i Lövgärdet

Polisen: ”Det var nyheter för oss”

Läs också Nya regler klubbade - framtida försäljningar blir hemliga Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.