Annons

Polisen vill kameraövervaka Södertäljes utsatta områden

Södertälje Ronna och Lina. Det är två utsatta områden i Södertälje där polisen nu vill sätta upp övervakningskameror. Vissa hyresgäster hyllar satsningen medan andra är mer skeptiska.
Foto: Kenneth Samuelsson
Yilmaz Gök och Pierre Rizk har inget emot att polisen sätter upp övervakningskameror.

Under 2017 har polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö satsat på kameraövervakning för att få bukt med kriminaliteten i så kallade utsatta områden. Nu sällar sig även polisen i Södertälje till den skaran.

För att försöka minska antalet brott har polisen i Södertälje ansökt om pengar för att kunna sätta upp övervakningskameror i höst, berättar den lokala polischefen i Södertälje, Max Åkerwall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I första hand ska övervakningen ske i Södertälje centrum och i Ronna, Lina och Geneta, som finns med på listan över Sveriges mest utsatta områden. I andra hand Hovsjö och Fornhöjden. Målet är att öka tryggheten genom att minska den öppna narkotikaförsäljningen, våld och hot.
– Vi tror det leder till att antalet brott minskar och att fler brott klaras upp om det finns filmbevis. Vi vill ha ett komplement när vi vänder ryggen till, säger han.

Annons

Kamerorna ska sättas upp på torg, korsningar, busshållplatser men även i bostadsområden.
I första hand samarbetar polisen med kommunala bostadsbolag som Telge Bostäder och Telge Hovsjö om var kamerorna ska sitta.

Pierre Rizk som bor i Telge Bostäders hyresradhus i Lina är positiv till kameraövervakning, mycket på grund av det stora antalet bilbränder.
– Man läser om det varje dag tidningen och blir ledsen. Det är tråkigt för de som får bilarna förstörda.

Läs ocksåMassiv kameraövervakning ska få ner dödstalen i Järva

Yilmaz Gök, som bor i Geneta väkomnar också kamerorna.
– Jag tror det är bra. Har man inget att dölja är det inget problem med kameror. Det är förfärligt att det eldas bilar och att oskyldiga drabbas. Sedan gör bränderna att försäkringspremierna går upp för alla som bor här, alla drabbas, säger han.

Annons

Men det finns de som är kritiska till kameror. En anonym pensionär som bor på nedre botten i Lina har fått rutorna krossade eller beskjutna åtta gånger sedan han flyttade dit på 90-talet. Men trots att han känner sig lite otrygg vill han inte ha några övervakningskameror.
– Jag gillar inte att de filmar och övervakar, då är det bättre med fler poliser, gärna civilklädda. Sedan tror jag inte kameror hjälper så mycket eftersom många är maskerade, säger personen.

Läs också Polisen kameraövervakar allt fler utsatta områden Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.