Annons

Politikerna backar – vill inte sälja 1000 lägenheter

Kristianstad ABK ska inte sälja 1000 lägenheter i Kristianstad. Politikerna backar efter intern kritik mot att privatisera en så stor del av hyresmarknaden.
Foto: Petra Martinsson
Österäng är ett av de områden som ABK äger många lägenheter.

För en månad sedan la de styrande partierna i Kristianstad – Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern – fram ett förslag om att sälja 1000 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget ABKs bestånd, för att få loss pengar till att bygga ca 1000 nya lägenheter.

Hem & Hyra skrev om förslaget, som senare möttes av hård kritik. Enligt Kristianstadsbladet uppstod ett rosornas krig mellan socialdemokrater med skild uppfattning i frågan. Efter ett långt möte enades socialdemokraterna i Kristianstad om att ABK ska få i uppdrag att ”pröva möjligheten att sälja delar av sitt bestånd”. ABKs ordförande Sven-Erik Bergkvist (S) är nöjd:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu är förslaget betydligt bättre, att vi ska göra en affärsmässig översyn och se om det finns någon fastighet som kan säljas.
Sven-Erik Bergkvist var en av de som gick i taket över den ursprungliga idén. Han säger att ABKs styrelse är helt enig om det huvudlösa i att sälja av beståndet, inte minst för att hyresgästerna enligt honom vill fortsätta bo i kommunal regi.

Annons

– I Kristianstad har det varit heligt att allmännyttan har ägt bostäder. Det har knappt sålts något. Med det första förslaget hade vi tvingats sälja lägenheter som fungerar bra både för hyresgästerna och för oss ekonomiskt.

Kommunen vill bygga 1000 nya lägenheter, 200 om året. ABK säger sig vara redo för det även om de bara hade planerat för att bygga 100 nya om året, som Hem & Hyra tidigare har berättat. Även andra aktörer kommer att uppmuntras till att bygga nytt. 

Annons
Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.
Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.