Annons

Lundberg vald med stor majoritet

Västra Götaland Kristofer Lundberg från Angered är ny regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Valresultatet mottogs med jubel på lördagens årsmöte.
Kristofer Lundberg håller tacktal.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Valet av Kristofer Lundberg som ny regionordförande i Storgöteborg mottogs med jubel på lördagens årsmöte.

Dramatiken höll i sig i det längsta när Hyresgästföreningen region Västra Sverige på lördagen gick till val om ny ordförande. Tidigare ordförande Bengt Svensson drog i sista stund tillbaka sin kandidatur, liksom Anders Grund.

De 86 ombuden kunde därmed välja på tre kandidater: vice regionordförande Martina Enghardt från Mölndal, regionstyrelseledamoten Pia Fridström från Centrum och så Kristofer Lundberg, även han i regionstyrelsen samt ordförande för Hyresgästföreningen Angered.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Britt-Marie Björklund från Hyresgästföreningen Norra i Göteborg var ett av de ombud som förordade Lundberg.

– Han får många av oss i lokalföreningarna att våga driva frågor. Han visar vägen, sade hon.

Omröstningen talade sitt tydliga språk. Kristofer Lundberg fick förkrossande 60 procent av rösterna. Beskedet möttes med jubel på årsmötet. Den nyvalde ordföranden var påtagligt glad efteråt.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Det märktes i pläderingarna att det finns ett tryck för förändring. Det känns jättebra att bli vald med en sådan överväldigande majoritet. Jag har vetat att det finns ett brett stöd inom hela regionen. Men man vet inte vad som kan påverka ett val. Så jag har inte tagit ut något i förskott, säger han till Hem & Hyra.

Kristofer Lundbergs kandidatur har ifrågasatts eftersom han är aktiv i Rättvisepartiet socialisterna, ett litet parti långt ut på vänsterkanten som bekänner sig till marxismen. Själv tror han inte att det kommer att hindra honom från att ha breda samtal med olika politiska företrädare i sin nya roll.

– Jag tror att jag är den förtroendevalde i regionen som suttit på flest möten med andra politiker. Jag möter stadsdelsnämnd och kommunpolitiker nästan på veckobasis och diskuterar. Vi ska förhandla och prata med alla. Men det handlar också om styrkeförhållanden. Med en aktiv och utåtriktad rörelse utanför förhandlingsbordet har vi en bättre utgångspunkt. Det var så Hyresgästföreningen byggdes upp, säger Kristofer Lundberg.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Nu vill han fokusera på bostadspolitik inför valet i höst, och på att bygga ett lag av den delvis nybildade regionstyrelsen. På sikt betonar han också vikten av att bredda föreningen.

Annons

– Vi finns i områden som har 80–90 procent invandrare, men vi har helt svenska styrelser. Vi engagerar många ungdomar men vi har mest äldre i styrelserna. Vi behöver öppna upp för fler.

LÄS MER om kandidaterna till ordförandeposten här.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
  • Nästan 77 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
  • Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

 

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.