Annons

Pride och Vipeholm när Landskrona har hållbarhetsvecka

Landskrona Pride, mentalsjukhuset Vipeholm och en föreläsning om hur Salt Lake City fixade bostäder till hemlösa. En salig blandning där Hyresgästföreningen spelar en central roll med start på lördag.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg
Helena Rasmusson från Hyresgästföreningen är projektledare för veckan där också Hem&Hyras reporter Gry Ellebjergs "I hjärtat är vi alla grannar" ställs ut.

Hyresgästföreningens Helena Rasmusson är en drivande kraft och projektledare när föreningarna i Landskrona tillsammans ställer till mässa och en veckas föreläsningar, filmer, aktiviteter och öppna hus under namnet ”Hela Landskrona”. Till veckan väntas minst 500 – 600 besökare.

Ett genomgripande tema är FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Tanken är att sprida kunskap och handlingskraft för individer att bidra. Också Pride pågår hela veckan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur hänger Pride och Hyresgästföreningen ihop?
– Självklart samarbetar vi i ”Hela Landskrona” och deras budskap är likt vårt. Alla människor är lika mycket värda, alla är välkomna och alla ska inkluderas.

Hur föddes idén till Hela Landskrona?
– Det finns många föreningar i stan, mellan 300 och 350, och under en träff för fyra år sedan satt vi några stycken och pratade. Vi kom fram till att vi ville ha en mässa. Vi ville visa upp vad vi gör och få folk att engagera sig.

På vilket sätt är Hela Landskrona bra för Hyresgästföreningen?
– Vi kan visa att vi inte bara är en förening som förhandlar hyror och hjälper till vid problem, vi kan visa mer vilka vi är, vad vi vill och i vilka sammanhang vi kan spela en roll.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Vem är välkommen?
– Alla och det kostar inget.

När: Hela Landskrona startar i morgon lördag den 14:e september och slutar lördagen därpå 21:a september med avslutningsfest.

Var: Mässa och olika programpunkter på Järnvägsgatan 19 i Landskrona. Övriga aktiviteter se programmet.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Av vem: Paraplyorganisationen Hela Ideella i samarbete med Landskrona stad.

Annons

Tips ur programmet:

  • Lördag 14/9 Prideparad. Drop in vigslar.
  • Måndag 16/9 ”Sveriges second-hand profil 2019” Johanna Nilsson föreläser om att ta steget från klimatångest till handlingskraft”.
  • Tisdag 17/9 Hem&Hyras reporter berättar om hur det gick till när 2 000 hemlösa i Salt Lake City fick bostad.
  • Torsdag 19/9 Tema med flera programpunkter ”Leva & Bo Landskrona”.
  • Fredag 20/9 Hyresgästföreningens jurister finns på plats för att ge råd och svara på frågor.
  • Lördag 21/9 Filmfestival om psykisk ohälsa, om bland annat mentalsjukhuset Vipeholm som låg i Lund.

Här hittar du hela programmet

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.