Annons

Privat eller kommunal värd bäst?

Uppsala Vad är bäst – att hyra av en privat värd eller av ett kommunalt bostadsbolag? Hem & Hyra reder ut skillnaderna.
Foto: Monika Steczkó
Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta, föredrar att hyra av allmännyttan framför av en privatvärd.

Hem & Hyra har frågat Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta.

Vilket är bäst – att hyra privat eller kommunalt?
– Det varierar väldigt mycket, men vad man kan säga generellt är att de kommunala bostadsbolagen har något lägre hyror och bättre boinflytande. Men det är inte helt entydigt. Det finns allmännyttor med höga hyror också, och inte alla har ett bra boinflytande, säger han.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

De kommunala bostadsbolagen omfattas av lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, som ger hyresgästerna rätt att till viss del kunna påverka sitt boende, så kallat boendeinflytande.
– Många allmännyttor har också HLU, hyresgäststyrt underhåll, som innebär att man har rätt att till exempel få nya ytskikt efter tolv år, det har inte de andra bolagen.
När det gäller privata bolag kan det vara stor skillnad på att bo hos en hyresjätte eller hos en liten privat värd.

– Det är ofta mer personligt med en liten värd, om något är fel i lägenheten kan man be dem titta på det på en gång. Men att ha en personlig relation med någon man inte tycker om är besvärligt.

Annons
Läs också Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.