HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privata hyresvärdar vill höja hyrorna med 2 procent

Skåne Fler än 13 000 i hyresgäster i norra Skåne får en hyreshöjning på högst 0,5 procent vid årsskiftet. I Malmö vill Fastighetsägarna Syd höja hyrorna med upp till 2 procent.

I både norra och södra Skåne har Hyresgästföreningen samma motpart – Fastighetsägarna Syd, en branschorganisation för privata hyresvärdar. I norra Skåne är förhandlingarna om nästa års hyresnivåer redan avklarade. Mellan 0 och 0,5 procent, med ett genomsnitt på 0,33 procent, kommer hyrorna att höjas i bland annat Landskrona, Kristianstad, Höganäs, Helsingborg, Kävlinge och Eslöv. Ett par mil söderut vill Fastighetsägarna Syd höja hyrorna med upp till 2 procent. Det är vad organisationen yrkar på när nu hyresförhandlingarna för Malmö drar igång.

– Det är ett högt yrkande. Överenskommelsen i norra Skåne visar att det är rätt år för återhållsamhet och vi hoppas på det även i Malmö, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Kenneth Gustavsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, anser att kravet på en höjning med 2 procent är orimligt med tanke på den låga prisutvecklingen i samhället. 

Annons

– Det kan bara resultera i mycket låga hyreshöjningar, säger Kenneth Gustavsson, i ett pressmeddelande.

Peter Gillbrant, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Syd, menar att en höjning på 2 procent är rimlig med tanke på kostnadsutvecklingen. I norra Skåne finns redan vägledande uppgörelser med allmännyttiga bostadsbolag vilket saknas i Malmö.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

– Vill man ha något så innebär det en viss kostnad. Det är inte gratis att tillhandahålla en produkt. Vi vill ha en rimlig hyresutveckling i Malmö och vår utgångspunkt är hyresgästernas värderingar, säger Peter Gillbrant.

Annons
Läs också Hyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning” Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.