HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Professor varnar för att exkludera hyresgäster med försörjningsstöd

Helsingborg Professor Hans Swärd är kritisk till att många bostadsbolag exkluderar hyresgäster med försörjningsstöd och varnar för en växande sekundär bostadsmarknad.

Hem & Hyra har skrivit om att Helsingborgshem inte godkänner försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökande. Nu varnar Hans Swärd, professor vid Socialhögskolan i Lund, för att den typen av policys har en exkluderande effekt av stora grupper från den ordinarie bostadsmarknaden. Konskevensen blir att den sekundära bostadsmarknaden växer och att det blir allt vanligare med sociala kontrakt med socialtjänsten som hyresvärd.

− Det är ett olyckligt förhållande vilket försvårar för redan fattiga människor att få tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden. Enligt Boverkets kartläggningar bor i dag över 4 000 barn under osäkra förhållanden på den sekundära bostadsmarknaden. Forskning visar att den sekundära bostadsmarknaden snarare försvårar än underlättar för människor att få bostäder på den ordinarie bostadsmarknaden.

Läs ocksåHelsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

Hans Swärd menar att en konsekvens av den ekonomiska krisen samt av de förändringar som a-kassan genomgått är att allt fler behöver försörjningsstöd.

Annons

− Varför ska just ett stödsystem leda till att människor inte ges rätt att på lika villkor få en egen bostad? Att exkludera stora grupper som ungdomar eller invandrare som inte hunnit att etablera sig på arbetsmarknaden är ett cyniskt Svarte Petterspel med människor och en exkludering av redan fattiga.

Läs även: M-Politiker i Helsingborg försvarar hårda uthyrningsregler
Kritik mot hårda uthyrningsregler i Helsingborg
S-politiker vill införa individuella prövningar

Annons
Läs ocksåAnita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i husetElöverkänslig Bild på kvinna
Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Skriva hyreskontrakt på att umgås blev succé: ”Klart vi vill fortsätta” Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.