Annons

Projekt ska hjälpa hemlösa i Skellefteå

Skellefteå ​Det råder bostadsbrist i Skellefteå. Det är slutsatsen av ett projekt mot hemlöshet som Skellefteå kommun drivit och som nu utmynnat i en arbetsgrupp som ska hitta lösningar. En lösning är att bygga hyresrätter.

​Under två års tid har Skellefteå kommun utrett hur man kan arbeta för att förhindra att människor hamnar i hemlöshet. Socialstyrelsen har bidragit med drygt 800 000 kronor till projektet som nu avslutats.

Målgruppen för projektet har varit människor som till följd av till exempel missbruk eller psykiatrisk störning har svårt att få eller behålla en egen bostad.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Hemlöshet är inte stort problem i Skellefteå, men för de som drabbas är det allvarligt. Vi kom fram till att ett 20-tal personer räknades som hemlösa 2008, säger Kenneth Fahlesson (S), vice ordförande i socialnämnden.

Projektet har nu resulterat i att den arbetsgrupp som bildats ska arbeta vidare med frågan.  I arbetsgruppen ingår socialkontoret, psykiatriska kliniken, Föreningarnas hus och Skebo, allmännyttan i Skellefteå. En handlingsplan har tagits fram.

Annons

En slutsats som projektet dragit är att det råder bostadsbrist i Skellefteå.

Läs ocksåMultisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomstFatana Popal ligger i sin specialsäng. IHon har ljusgul kortärmad tröja och ett blågrått täcke med vita stjärnor på. I bakgrunden till vänster ett gåbord och till höger på sängbordet en kopp te. Fatana och hennes man måste flytta ut sista oktober och vet inte var de ska ta vägen.

– Vi måste bygga fler hyresrätter i Skellefteå inte bara bostadsrätter, säger Kenneth Fahlesson.

Skebo har dock i dagsläget inga planer på nybyggnation av hyresrätter.

Annons

– Nej, men vi bygger 60 nya lägenheter på Morö Backe till äldreomsorgen, och har planer på ytterligare 60 på Sunnanå. De som flyttar in i dessa har haft annat boende som de då lämnar och på så sätt skapar vi ändå ett tillskott på marknaden, säger Jerker Eriksson, vd på Skebo.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Dags dato hade Skebo 66 lediga lägenheter, sex av dem i centrala Skellefteå. De flesta lediga lägenheterna återfinns i Burträsk, 25 stycken och i Boliden, 15 stycken.

Läs också Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.