Annons

Protest hjälpte inte Vaheel och hans grannar – kostsam renovering får grönt ljus

Göteborg Hyresnämnden ger klartecken till badrumsrenoveringen på Rymdtorget som väntas höja hyran med tusen kronor. En tung extrautgift för många hyresgäster i området, som är ett av Göteborgs fattigaste.
Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed och Mohamed Farah Abdi bor båda på Rymdtorget och var på plats när hyresnämnden förra veckan prövade badrumsrenoveringen i deras hus. Nu står det klart att hyresvärden Familjebostäder får gå vidare med upprustningen, som kommer att höja hyrorna rejält.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed och Mohamed Farah Abdi bor båda på Rymdtorget och var på plats när hyresnämnden förra veckan prövade badrumsrenoveringen i deras hus. Nu står det klart att hyresvärden Familjebostäder får gå vidare med upprustningen, som kommer att höja hyrorna rejält.

Hem & Hyra har nyligen berättat om den pågående badrumsrenoveringen på Rymdtorget i Bergsjön i nordöstra Göteborg. Här ska cirka 500 hushåll få upprustade badrum och ny el. Hälften av arbetet är redan avklarat.

Nu står det klart att kommunala hyresvärden Familjebostäder får klartecken att gå vidare med nästa etapp av sin renovering. 66 lägenheter står på tur, bland annat den tvårummare som Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed bor i med fru och två små barn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vaheel är en av åtta hyresgäster som inte godkänt Familjebostäders planer. Dels är han orolig för stöket det innebär att som småbarnsfamilj ha en provisorisk toalett och dusch på gården i flera månader. Dels vet han inte hur hushållsekonomin ska klara tusen kronor högre hyra, vilket det sannolikt blir tal om när arbetet är klart.

Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält efter renovering. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.
Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet höjs rejält. ”Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona”, säger han.

Just nu förhandlar Familjebostäder dessutom om att få höja hyran för alla sina lägenheter i Göteborg, för att täcka ökade kostnader. Utgångsbudet är nära sju procent.

– De höjer hyran nu, och nästa år höjer de igen. Jag betalar hyran, fakturorna, förskolan, mat och vinterkläder till barnen. Det är vad jag klarar, ingenting mer. Men om det blir mer och mer – vem ska klara det, undrar Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed.

Läs ocksåSmåbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

Hyreshöjning vid renovering väcker oro i kvarteret

Han är inte ensam om att protestera mot hyreshöjningen som Familjebostäders renovering kommer att medföra. Flera av grannarna har lyft samma problem.

Annons

– Jag är gammal, mår inte bra och är orolig. Jag kan inte betala mycket, sa en annan hyresgäst när parterna möttes i hyresnämnden för en vecka sedan.

Hyresgästföreningen har under året ordnat flera manifestationer i protest mot renovering som driver upp hyrorna i Bergsjön.
Hyresgästföreningen har under året ordnat flera manifestationer i protest mot renovering som driver upp hyrorna i Bergsjön.

Men enligt hyresråd Matz Mårtensson tar hyresnämnden inte ställning till hur hyran påverkas. I stället handlar det färska beslutet om huruvida själva upprustningen är skälig eller inte – och det anses den vara.

”Enligt hyresnämndens bedömning går de aktuella åtgärderna inte längre än att lägenheterna får en sådan standard som hyresgäster normalt förväntar sig i en modern lägenhet”, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

”De får göra vad de vill”

Hyresnämnden konstaterar också att Familjebostäder lovar att erbjuda evakueringslägenheter till Vaheel Mahjed Ahmed Ahmeds familj och ytterligare ett hushåll med särskilda behov under byggtiden.

Beslutet kan överklagas i ytterligare några veckor. Men Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed vet redan nu att han inte tänker driva frågan vidare.

Annons
Läs ocksåHär har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigtI sydvästra Göteborg har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyresnivåerna mest i hela staden. Bergsjön ligger inte långt efter. På Siriusgatan protesterar hyresgästerna mot ännu en standard- och hyreshöjande renovering. Här är medianinkomsten 171 500 kronor – nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor. Nora Abubakr jobbar som städerska men oroar sig för att inte ha råd med högre hyra. Ubah Hussein är ensamstående och måste klara hyran själv på sin undersköterskelön.

– Skit samma, de får göra vad de vill. Vad ska jag göra? Jag orkar inte mer, säger han.

Uppdatering: Beslutet överklagades aldrig utan vann laga kraft i januari 2024.

Läs mer om vad som gäller vid renovering här.

Fakta: Renoveringen på Rymdtorget

Den kommunala hyresvärden Familjebostäder byter avloppsstammar och renoverar alla badrum i de så kallade låghusen på Rymdtorget 10–81. Totalt berörs 507 hushåll. I dagsläget är halva upprustningen genomförd. Husen är byggda 1968–69.

Hyrorna för de 66 lägenheter som nu står på tur är ännu inte förhandlade med Hyresgästföreningen. Familjebostäder hoppas kunna börja renovera där i vår.

I den senaste renoveringsetappen höjdes grundhyran för ett tvårumslägenhet med upp till 1 060 kronor i månaden, och för en fyrarumslägenhet med upp till 1 360 kronor i månaden.

Två exempel:
En tvåa som före renovering hade en grundhyra på 4 430 kronor höjdes till 5 486 kronor.
En fyra med grundhyra 6 264 kronor höjdes till 7 622 kronor.
(Varmvattenförbrukning tillkommer.)

Hyreshöjningen fasas in stegvis under tre års tid. Under byggtiden får alla hyresgäster 1,5 månaders hyresrabatt.

Fakta: Ett av Göteborgs fattigaste områden

Medianinkomsten för invånarna runt Rymdtorget är 184 700 kronor. Det är nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, 346 500 kronor.

För hela primärområdet Östra Bergsjön, där Rymdtorget ligger, är medianinkomsten 212 100 kronor.

Detta enligt de senast tillgängliga uppgifterna från Göteborgs stad, för år 2021 och åldrarna 20–64 år. Inkomsterna omfattar lön, pension, inkomst av näringsverksamhet, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Läs också Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.