Annons

Räntan sänker hyran för Staffanstorpshus

Staffanstorp ​Hyresgästerna hos Staffanstorpshus får lägre hyror. De sjunkande räntorna har gett det kommunala bolaget minskade kostnader och nu har bolaget kommit överens med Hyresgästföreningen om att justera den tidigare beslutade hyreshöjningen för 2010 nedåt. Nu ska Hyresgästföreningen begära samma sänkning av de privata värdarna i kommunen.

Förra årets hyresförhandlingar mynnade ut i ett tvåårsavtal för 2009 och 2010. I avtalet höjdes hyran med 4,75 procent i år och 3 procent nästa år. Men eftersom avtalet skrevs när det ekonomiska läget var som mest turbulent valde parterna att skriva in en ränteklausul i avtalet. Nu får hyresgästerna en engångssänkning på julihyran med 10 procent. Dessutom sänks den tidigare beslutade höjningen 2010 från 3 procent till 1 procent. 

Staffanstorpshus vd Hans Johansson är nöjd med avtalet. Den lägre räntan har inneburit lägre lånekostnader för det kommunala bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi tycker det här är rimligt eftersom vi känner oss mer säkra på räntenivåerna nu. Det är ett heltäckande avtal och vi har fått med en klausul som ger oss rätt att förhandla om hyran nästa år ifall energipriserna skulle stiga drastiskt.

Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen, menar att uppgörelsen även är av principiellt intresse för de kommande hyresförhandlingarna.

Annons

– Om Staffanstorpshus som har en ganska skakig ekonomi kan klara sig med bara en procent nästa år så borde det vara en signal till andra bolag att de knappast kan räkna med mer, säger han.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Han menar att Staffanstorpshus är långt ifrån det enda bolaget som räknat med högre räntor än vad som blev fallet.

– Det är lätt att vara efterklok, när vi förhandlade visste ingen var räntan var på väg. Nu står det klart att det finns ett visst mått av överkompensation i årets avtal med samtliga företag, säger han.

Annons

De förändrade hyrorna i Staffanstorpshus påverkar även hyrorna hos de hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar. Eftersom allmännyttan är hyresledande kommer även dessa bara att få ta ut en procents hyreshöjning nästa år.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
– Vi kommer också att begära att engångssänkningen på julihyran med 10 procent i år ska omfatta dem som bor privat, säger Peter Olsén.  

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.