Annons

Rapport underkänner Trelleborgs bostadspolitik

Trelleborg Trelleborgs kommun tar inte tillräckligt stort ansvar för att se till att det byggs fler bostäder. En revisionsrapport kritiserar kommunens otydliga bostadspolitik.

Senast Trelleborgshem byggde någonting nytt var 2010 då 28 lägenheter blev färdiga. I år bygger Trelleborgshem 62 lägenheter. Samtidigt planerar kommunen att växa kraftigt. Den matematiken går inte ihop, konstaterar en ny revisionsrapport. 

Trelleborgshems styrelse menar att politikerna i fullmäktige ställer onödigt hårda ekonomiska krav på bolaget. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Målet är att vi ska ha en soliditet på 20 procent. Då går det inte att bygga mer, säger Olle Zinn (M), ordförande i bolagets styrelse.

Han efterlyser minskad kommunal byråkrati, förändrat soliditetskrav och en översyn av den kommunala borgensavgiften som gör det dyrt för Trelleborgshem att låna pengar.

– Borgensavgiften är helt felaktig i vår kommun. Den kan inte fastställas till 0,5 procent som man har gjort utan den måste anpassas vid varje enskilt tillfälle. Vi har begärt att den ska ses över, säger Olle Zinn.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Trelleborgs starke man, kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), tycker att det kommunala bolaget borde bygga mer.  

– Jag är inte främmande för att vi framöver måste ta fram tuffa direktiv som vi kan slå dem i huvudet med så att något händer. Det finns uppenbarligen en marknad, det är bara att ta för sig av kakan, säger han.

Att Trelleborgshem inte har ekonomi att bygga mer avfärdar Ulf Bingsgård bestämt.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det låter väldigt märkligt, man kan låna mer eller sälja av befintligt bestånd för att finansiera nyproduktion. Det handlar mer om att man ska vilja ha en offensiv roll, säger han. 

Men han ger Trelleborgshem delvis rätt i synen på borgensavgiften.

Annons

– Det är ingen fix summa, den ska vi reflektera över varje år.

Läsa hela revisionsrapporten här.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.