Annons

Rätt hyra införs hos Gotlandshem

Gotland Allt fler hyresvärdar inför systematisk hyressättning. Näst på tur står Gotlandshem som planerar att sjösätta de nya hyrorna om tre år. Något som kan innebära både höj- och sänkningar av hyran.

Systematisk hyressättning har införts på flera olika håll i landet och finns bland annat sedan flera år i Norrköping under namnet ”rätt hyra”. Hos Gotlandshem har ett införande diskuterats av och till under en längre tid.

— Det ska ha gjorts ett försök att införa det här på 1980- och 90-talet. Sedan jag kom in i bolaget 2016 så har vi haft en dialog om att införa ”rätt hyra”, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Systematisk hyressättning innebär att hyran blir poängsatt utifrån ett antal parametrar kring vad lägenheten har för standard och utrustning, såsom bostadsyta, om det finns exempelvis balkong, diskmaskin och parkett. Men även i vilket område hyreshuset finns, hur attraktivt det är och vilken närhet som finns till grönområde och olika service.

— För hyresgästerna kommer hyressättningen att bli tydligare med rätt hyra. Man kommer kunna se varför hyran ligger som den gör för en viss lägenhet, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Annons

Är det många hyror som ligger fel i dag?

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

–Det är det vi ska stämma av. Men vi tror inte att det kommer att bli några jätteskillnader mot i dag. Det kommer att bygga på våra hyresgästers värderingar.

Gotlandshem och Hyresgästföreningen har nu bildat en projektgrupp för arbetet. Hos bolaget pågår en inventering av samtliga lägenheter i beståndet, något som kommer till nytta för hyressättningen. Under hösten kommer alla hyresgäster få en enkät som ska ligga till grund för värdet på de olika parametrarna, som lägenhetens utrustning och områdets attraktivitet.

Annons

— Vi hoppas att det att allt ska vara klart till 2021, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"
Fakta: Rätt hyra

”Rätt hyra” går ut på att lägenheter jämförs och poängsätts och att de som har samma läge och standard ska ha samma hyra. I praktiken innebär det generellt högre hyror centralt och lägre i ytterområdena. Det infördes för att jämna ut felaktigheter som uppstått i hyressättningen under årens lopp. I Norrköping beslutade det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder att införa ”Rätt hyra” sedan det visat sig att lägenheter i ytterområden kunde ha betydligt högre hyra än mer eftertraktade lägenheter med samma standard men mer centralt läge. Situationen hade uppstått på grund av att man tidigare tog stor hänsyn till husens ålder då det bestämdes hur mycket det skulle kosta att bo där och i princip ingen hänsyn till läget. Sedan har privata värdar följt efter.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.