Annons

Regeringen: Bristerna i bostadsbidraget ska ses över

Nyheter Regeringen medger brister i bostadsbidraget och meddelar att det ska ses över. Men någon tydligt tidsplan finns inte, trots att beskedet förts fram förut.
Foto: Aron Andersson / Kristian Pohl / Regeringskansliet / Montage

I våras presenterade Riksrevisionen sin granskning av bostadsbidraget. Där framgick bland annat att bidraget kan leda till unga utan barn drar sig för att skaffa jobb.

– Resultatet bör tolkas försiktigt, men det talar för att den här gruppen utan barn troligen har ett begränsat behov av bostadsbidraget, sa Nils Lundh, projektledare på Riksrevisionen, till Hem & Hyra då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har regeringen granskat rapporten, och gett sin kommentar. Där meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) följande:

“Regeringen instämmer i huvudsak i Riksrevisionens iakttagelser att det inom dagens bostadsbidragssystem finns vissa aspekter som behöver förbättras. Regeringen delar således Riksrevisionens bedömning att det finns anledning att se över bostadsbidraget. Regeringen har aviserat sin avsikt att göra en översyn av bostadsbidraget eftersom det finns behov av att modernisera regelverket och att förbättra den fördelningsmässiga träffsäkerheten.”

Annons

Redan för ett år sedan skrev Hem & Hyra om regeringens avsikt att se över bostadsbidraget.

Läs ocksåSå förändras bostadsbidraget i regeringens nya budget

– Det är hög tid, sa Annika Strandhäll då.

I höstens budgetproposition återkom frågan om bostadsbidraget. Då tillkom ett särskilt bidrag för barn som bor växelvis. Även då meddelade Annika Strandhäll att hon hade för avsikt att återkomma i frågan om bostadsbidraget.

Annons

När Hem & Hyra nu söker socialdepartementet med anledning av Riksrevisionens rapport får vi följande besked på mejl:

Läs ocksåBostadsbidrag i onödan?

“Det finns en förhoppning om att kunna påbörja det arbetet under 2018, detta är däremot inte helt klart ännu gällande när och hur.”

Läs också Bostadsbidraget ska ses över Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.