Annons

Bostadsbidraget ska ses över

Nyheter Bostadsbidragets regler leder till återkrav och skulder för många. Nu planeras en översyn av bidraget. "Det är hög tid", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Dagens konstruktion av bostadsbidraget gör att många blir skuldsatta. Nu ska det ses över.

Det har länge varit känt att det är svårt att pricka rätt med bostadsbidraget. När utbetalningen görs är bidraget preliminärt och bygger på uppskattad årsinkomst. Den som senare under året får högre inkomster måste långt senare betala tillbaka en del. Det händer för 33 procent av bidragstagarna.

Eftersom bostadsbidraget går till familjer och unga med låga inkomster har många svårt att klara återkravet.  Två av tre hamnar i skuld till Försäkringskassan. Särskilt ofta gäller det barnfamiljer i hyresrätt, i synnerhet ensamstående föräldrar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu förbereds en översyn av bostadsbidraget på socialdepartementet. Direktiven håller på att tas fram och kan väntas komma inom några månader.

– Det är hög tid att se över bostadsbidraget. Vi behöver modernisera och göra det mer ekonomiskt träffsäkert, men också anpassa det bättre till dagens boendeformer, säger socialförsäkringsminister Annnika Strandhäll (S).

– Att det dessutom är en källa till skuldsatthet gör det än mer angeläget, säger hon.

Annons
Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

På Försäkringskassan välkomnar man översynen.

– Vi vill gärna se en förenkling så att fler får rätt bostadsbidrag direkt och det blir färre återkrav, säger Alexandra Wallin, verksamhetsområdeschef inom Barn och familj på Försäkringskassan.

Hem & Hyra skrev i går att Inspektionen för socialförsäkringen föreslår att bostadsbidraget ska bygga på månadsinkomst i stället för en mindre förutsägbar årsinkomst. Alexandra Wallin är också inne på den linjen. 

Läs ocksåHyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”Niclas Sundell och en bild på pengar.

– Vi skulle vilja få in månadsuppgifter från arbetsgivarna och kunna stämma av mer löpande att man får rätt bostadsbidrag. Det skulle kunna göra att fler får rätt bostadsbidrag och vi vid behov enklare kan ändra nivå på bidraget under året så att färre blir återbetalningsskyldiga. 

Annons

Förutom översynen av bostadsbidraget planerar regeringen också att införa ett nytt särskilt bidrag för barn som bor växelvis. Det ska göra att  en viss boendeform inte premieras och att barnets folkbokföring inte får en avgörande betydelse för rätten till stöd. Det särskilda bidraget ska ersätta det nuvarande underhållsstödet vid växelvist boende, enligt budgetpropositionen för 2017.

Fakta: Bostadsbidrag

När man ansöker om bostadsbidrag får man ange beräknad årsinkomst. 
Om inkomsten sedan förändras under året ändras också rätten till bostadsbidrag.
Försäkringskassan kontrollerar detta i efterhand genom att stämma av utbetalningarna mot de slutgiltiga skattebeskeden. Det kan alltså dröja två år från att bidraget tas emot till man får besked om återbetalning.
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och personer under 29 år.
Har du rätt till bostadsbidrag? Kolla Försäkringskassans ”Kassakollen” här.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.