HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Regeringen vill sätta stopp för falsk folkbokföring

Nyheter Skriven på en adress för försörjningsstöd, men boende någon annanstans. Det både fuskas och slarvas med folkbokföringen. Nu ska kontrollerna skärpas.
Foto: Pressbild / Montage
Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat en utredning kring folkbokföringen med syfte att åtgärda de brister som finns i dag.

Skatteverket får nu större resurser för att lösa problemen med folkbokföringen. Förra året visade Hem & Hyras kartläggning att tiotusentals svenskar är skrivna på fel adress. Oavsett om det beror på slarv eller ont uppsåt så innebär det ett problem.

– För det första vill vi ha ordning och reda i folkbokföringen. Sedan vet vi att det finns en svarthandel med folkbokföringsadresser och där kan människor fara illa och bli pressade, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Läs ocksåAllt fler fuskar med felaktiga adresser

För att jobba med dessa felaktigheter får nu Skatteverket 56 nya miljoner kronor från och med nästa år och sedan 96 miljoner kronor året därefter, meddelar finansministern i dag.

Myndigheten har tidigare fått kritik för bristerna i folkbokföringen och redan förra året inleddes nya insatser, bland annat med tekniska lösningar.

Annons

– Vi utvecklar tekniken så att den blir mer anpassad för kontroller och reagerar och till exempel många är skrivna på samma adress, om någon flyttar väldigt ofta eller är skriven i fastigheter som inte är till för bostadsändamål, sa Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Hem & Hyra förra året.

Läs ocksåSå ska du skriva dig – för att inte bryta mot lagen

Regeringen tillsätter nu dessutom en utredning som ska föreslå förändringar i folkbokföringen. Bland annat är förhoppningen att komma till bukt med bidragsfuskare. Hur mycket pengar det kan handla om finns det dock inte tydlig uppfattning om.

– Det ligger i sakens natur att det är svårt att bedöma, säger Magdalena Andersson.

Annons

Ett bättre fungerande system skulle också göra det lättare för hyresvärdar och grannar att veta vem som faktiskt bor på en adress. Till exempel kan det handla om hyresgäster som flyttat utomlands men fortsätter vara skrivna på sin svenska adress.

Läs ocksåSkatteverket skärper kontrollen av folkbokföringen

– Det kommer att finnas bättre resurser på Skatteverket för att utreda om det är en korrekt folkbokföring.

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.