Annons

Regeringsförslag: Ny boendeform för äldre

Nyheter En ny boendeform för äldre som inte behöver omsorg dygnet runt föreslås av regeringen.
Foto: Linda Alfons
Det finns brister som gör det svårt för personer med rullator att ta sig fram, flera av dem är relativt lätta att åtgärda.

Den nya boendeformen ska vara ett alternativ för äldre som behöver hjälp i vardagen, men som inte har behov av omsorg dygnet runt.

– Vi vill att kommunerna ska kunna erbjuda boenden där man till exempel ska kunna erbjudas gemensamma måltider, säger äldreminister Lena Hallengren (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Tillgången till bostäder för äldre är en central fråga för att klara den demografiska utvecklingen. En del i detta är att det måste finnas fler olika alternativa boendeformer.

Annons

Idén om så kallat biståndsbedömt boende lanserades under en presskonferens med henne, statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) i Örebro på onsdagen.

Tanken är att även bryta den isolering som många äldre som bor hemma upplever. Genom så kallat biståndsbedömt trygghetsboende får de ett socialt nätverk genom exempelvis gemensamma måltider och olika aktiviteter.

Annons
Läs ocksåStor brist på bostäder för äldre

Reformen beräknas från och med nästa år kosta omkring 400 miljoner kronor per år.

Fakta: Allt fler äldre i landet

Sveriges befolkning väntas passera 11 miljoner år 2028. Enligt den senaste prognosen kommer det då att finnas 309 000 fler 65-plussare än i dag. Under samma period väntas även antalet 80-plussare öka från drygt en halv miljon i dag till fler än 750 000.

Källa: Statistiska centralbyrån

Läs också Här bygger äldre egna lägenheter När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.