Annons

Stor brist på bostäder för äldre

Kalmar Borgholm har landets äldsta befolkning, men erbjuder bara lägenheter till två procent av sina seniorer. Flera orter i Kalmar- och Jönköpings län brottas med samma problem.

– Det behövs billiga hyresrätter till friska pensionärer. Tyvärr finns det inget ekonomiskt intresse hos privata bostadsbolag att bygga billigt för äldre. Och kommunen ser det antagligen som ett stort ekonomiskt risktagande att bygga trygghetsboende, konstaterar Jan Tordkvist, ordförande i PRO Borgholm.

En anledning till det låga utbudet av senior- och trygghetsboenden är att Borgholm och andra kommuner satsar på  bra hemtjänst. Enligt kommunernas företrädare gör det att många äldre väljer att bo kvar i sina villor eller fritidshus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Seniorer är friska längre i dag. De vill inte bo i äldrebostäder. Nu måste vi stimulera flyttkedjan. Minst 20 nya senior- eller trygghetsboenden per år behöver vi bygga, konstaterar Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun.

Flera andra mindre kommuner i Kalmars och Jönköpings län brottas med samma problem. Drygt en tredjedel av länens befolkningar är över 55 år. Efterfrågan på senior- och trygghetsboenden är hög och kommunernas utbud är minimalt. I vissa fall obefintligt.

Annons

– Bostadsbristen är stor. Många gamla sitter ensamma i stugorna långt ut på landsbygden. De skulle hellre vilja bo en modern lägenhet nära service, konstaterar Barbro Englund, ordförande i PRO och Hyresgästföreningen i Torsås.

Läs ocksåHär bygger äldre egna lägenheter

I Torsås finns det cirka 3 000 personer över 55 år. Men kommunen har bara tolv trygghetsboenden. Trots det har de inga planer på att utöka beståndet.

– Jag tror inte på att bygga kategoriboenden. I stället försöker vi tillgänglighetsanpassa vår nyproduktion, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås.

Många kommuner har tidigare haft problem med en krympande befolkning. Men de senaste årens inflyttning av nya svenskar har aktualiserat behovet av att stimulera flyttkedjan. Vetlanda är en av många kommuner som drabbats av ett sent uppvaknande.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Utvecklingen har snabbt vänt och nu har vi en jättestor efterfrågan på seniorbostäder, säger Henrik Tvarnö (S), kommunalråd i Vetlanda.

Vetlanda satsar nu drygt 200 miljoner kronor på att bygga 100 nya senior- och trygghetsboenden inom tre till fem år. Många av de kommuner som Hem & Hyra talat med bygger eller planerar nu för fler senior- och trygghetsboenden.

Fakta: Senior- och trygghetsboenden kommun för kommun
Tabellen visar andelen befolkning över 55 år, antalet senior- och trygghetsbostäder samt antalet köandet till bostäderna. * Vissa kommunala bostadsbolag har endast en generell kö. De kan därför inte redovisa antalet köande till specifika kategoriboenden.
Källor: SCB, kommunerna och Länsstyrelserna.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.