Annons

Regioner blir kvar som tidigare

Värmland Region Mitt och Aros-Gävle kommer fortsätta samarbeta - men inte slås samman till en gemensam region.

​Sedan regionerna inledde samarbetet med varandra, har vissa talat om att de kanske kommer att slås samman till en gemensam.

– Vi i Region Mitt har aldrig haft ett intresse av det men det har talats om att det funnits en dold agenda om att vi ska gå samman, för att visa att så inte är fallet har vi fattat beslut om att vi inte ska gå ihop, säger Lars-Åke Larsson som är regionordförande i Region Mitt där Dalarnas, Värmlands, Södermanlands och Örebro län ingår.
 
En sammanslagning skulle äventyra demokratin, menar Lars-Åke Larsson.
 
– Det är ett för stort område rent geografiskt. Det skulle sträcka sig över sju län och innehålla runt femtio lokalföreningar. Man kan inte hantera det demokratiskt.
 
Det geografiska områdets storlek pekas även ut som ett problem i en utredning som föreningen låtit göra om hur enheterna samarbetar med varandra över regiongränserna.
 
– Utredningen pekar på att det finns många fördelar med samarbetet för enheter som värvning, juridik och kommunikation. Men inom till exempel förhandling verkar det som att det skulle vara bättre att dela upp ansvarsområdet i två igen. Det är ett för stort område som gör att folkrörelsearbetet tar stryk, säger Lars-Åke Larsson.
 
Besluten om hur samarbetet ska utvecklas väntas tas inom den närmsta framtiden.
 

– Sådant här ska inte hänga i luften för länge det skapar bara oro, säger Lars-Åke Larsson. 

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.