Annons

Regioner blir kvar som tidigare

Värmland Region Mitt och Aros-Gävle kommer fortsätta samarbeta - men inte slås samman till en gemensam region.

​Sedan regionerna inledde samarbetet med varandra, har vissa talat om att de kanske kommer att slås samman till en gemensam.

– Vi i Region Mitt har aldrig haft ett intresse av det men det har talats om att det funnits en dold agenda om att vi ska gå samman, för att visa att så inte är fallet har vi fattat beslut om att vi inte ska gå ihop, säger Lars-Åke Larsson som är regionordförande i Region Mitt där Dalarnas, Värmlands, Södermanlands och Örebro län ingår.
 
En sammanslagning skulle äventyra demokratin, menar Lars-Åke Larsson.
 
– Det är ett för stort område rent geografiskt. Det skulle sträcka sig över sju län och innehålla runt femtio lokalföreningar. Man kan inte hantera det demokratiskt.
 
Det geografiska områdets storlek pekas även ut som ett problem i en utredning som föreningen låtit göra om hur enheterna samarbetar med varandra över regiongränserna.
 
– Utredningen pekar på att det finns många fördelar med samarbetet för enheter som värvning, juridik och kommunikation. Men inom till exempel förhandling verkar det som att det skulle vara bättre att dela upp ansvarsområdet i två igen. Det är ett för stort område som gör att folkrörelsearbetet tar stryk, säger Lars-Åke Larsson.
 
Besluten om hur samarbetet ska utvecklas väntas tas inom den närmsta framtiden.
 

– Sådant här ska inte hänga i luften för länge det skapar bara oro, säger Lars-Åke Larsson. 

Annons
Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.