Annons

Regionordförande vill samarbeta för integration

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen måste bli bättre på att nå nysvenskar. För att lyckas krävs bättre samarbete. Det skriver regionordförande Lennart Derehag i en motion till stämman.

I juni är det dags för Hyresgästföreningens förbundsstämma. Stämman ska hållas i Trollhättan, i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Ifrån den regionen kommer också en rad motioner. Det är tolv totalt och nästan hälften av dem har regionordförande Lennart Derehags namn på. Är det kanske för att regionen vill göra avtryck nu när stämman hålls på hemmaplan?

– Ha, ha! Nej, jag vet inte vad de andra har för motiv men för mig är det helt enkelt saker jag reflekterat över och som jag tror går att förbättra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av motionerna som ligger honom varmt om hjärtat är en som rör nationell samordning av integrationsarbetet. Lennart Derehag menar att Hyresgästföreningen måste samarbeta mellan regionerna, och det skyndsamt, för att bli bättre på att nå människor från andra kulturer och med andra språk som modersmål.

– Den här frågan har aktualiserats den senaste tiden och vi i regionstyrelsen tycker det är viktigt. Därför känns det som att det måste lyftas upp så att vi inte tappar bort det nu när vi står inför ett stort förändringsarbete.

Annons

Han menar att det borde vara självklart att samarbeta mer för att lära av varandra och för att inte samma arbete ska behöva göras mer än en gång.

Läs ocksåLägre avgift för dig under 25 - så vill Hyresgästföreningen växa bland unga

– Det är dumt att varje region ska behöva uppfinna hjulet igen. Det är inte effektivt om vi till exempel sitter och översätter samma material i nio olika regioner.

Förslaget som stämman ska få ta ställning till innebär att en arbetsgrupp med deltagare från alla Hyresgästföreningens regioner skapas för att samordna integrationsarbetet. Det bör också, enligt motionen, skapas en projektgrupp på tre personer som ska ta fram konkreta förslag kring hur man ska arbeta. Tanken är att arbetet ska dra igång redan under hösten.

Annons

– Sådant här tar alltid längre tid än man tror. Det är viktigt att komma igång innan allt annat tar fart, som hyresförhandlingarna, säger Lennart Derehag.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.
Läs också Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt" I Växthuskafét frodas både blommor och integration Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.