HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regionordförande vill samarbeta för integration

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen måste bli bättre på att nå nysvenskar. För att lyckas krävs bättre samarbete. Det skriver regionordförande Lennart Derehag i en motion till stämman.

I juni är det dags för Hyresgästföreningens förbundsstämma. Stämman ska hållas i Trollhättan, i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Ifrån den regionen kommer också en rad motioner. Det är tolv totalt och nästan hälften av dem har regionordförande Lennart Derehags namn på. Är det kanske för att regionen vill göra avtryck nu när stämman hålls på hemmaplan?

– Ha, ha! Nej, jag vet inte vad de andra har för motiv men för mig är det helt enkelt saker jag reflekterat över och som jag tror går att förbättra.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

En av motionerna som ligger honom varmt om hjärtat är en som rör nationell samordning av integrationsarbetet. Lennart Derehag menar att Hyresgästföreningen måste samarbeta mellan regionerna, och det skyndsamt, för att bli bättre på att nå människor från andra kulturer och med andra språk som modersmål.

– Den här frågan har aktualiserats den senaste tiden och vi i regionstyrelsen tycker det är viktigt. Därför känns det som att det måste lyftas upp så att vi inte tappar bort det nu när vi står inför ett stort förändringsarbete.

Han menar att det borde vara självklart att samarbeta mer för att lära av varandra och för att inte samma arbete ska behöva göras mer än en gång.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

– Det är dumt att varje region ska behöva uppfinna hjulet igen. Det är inte effektivt om vi till exempel sitter och översätter samma material i nio olika regioner.

Förslaget som stämman ska få ta ställning till innebär att en arbetsgrupp med deltagare från alla Hyresgästföreningens regioner skapas för att samordna integrationsarbetet. Det bör också, enligt motionen, skapas en projektgrupp på tre personer som ska ta fram konkreta förslag kring hur man ska arbeta. Tanken är att arbetet ska dra igång redan under hösten.

– Sådant här tar alltid längre tid än man tror. Det är viktigt att komma igång innan allt annat tar fart, som hyresförhandlingarna, säger Lennart Derehag.

Läs ocksåPippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet"
Läs också Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige Grannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.