Annons

Rekordmånga söker skuldsanering

Nyheter Antalet personer som är svårt skuldsatta fortsätter att öka. I år räknar Kronofogden med att antalet som söker skuldsanering kommer slå rekord.

För varje år är det fler svenskar som trillar i skuldfällan. På fem år har de som vänt sig till Kronofogden för att få hjälp ökat från cirka 6000 till drygt 9000 personer, vilket är en ökning med 50 procent.

Men antalet kommer fortsätta öka. Under första halvåret i år kom drygt 4 600 ansökningar in, visar ny statistik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

-Enligt vår prognos kommer antalet ansökningar under 2013 bli mellan 9 500 och 9 800, säger Marie Moberg, teamchef för skuldsanering vid Kronofogden i Kalmar.

Hon ser tre huvudsakliga förklaringar till att människor hamnar i en ekonomisk situation de inte själva kan ta sig ur. Det är sjukdomar, arbetslöshet och skilsmässor.

Annons

-Några år efter en ekonomisk kris ser vi alltid en uppgång i antalet ansökningar. För några år sedan var det många industrier som varslade personal. I sådana regioner har vi fått ta emot fler personer, säger Marie Moberg.

Läs ocksåFler får hjälp med skuldsanering

Tv-program som Skuldfällan och annan rapportering om problemet i medierna har gjort att fler känner till möjligheten att bli av med till synes hopplöst stora skulder. Det gör också att fler tar kontakt med myndigheterna för att få hjälp.

Under senare år har även lättillgängliga snabblån bidragit till de ständigt växande skulderna.

Annons

-Sms-lån kan användas för att betala andra lån och är ett sätt att skjuta upp bekymren. De är ett stort samhällsproblem. Vi förväntar oss inte att antalet ansökningar om skuldsanering kommer att minska under överskådlig tid, utan tvärtom fortsätta öka, säger Marie Moberg.

Läs ocksåHundratals västsvenskar vräkspå grund av hyresskulder

Senast den 1 oktober i år väntas ett nytt utredningsförslag, om hur det ska bli möjligt för fler att få hjälp med avbetalningsplaner. Om allt går som det är tänkt så ska regeringen hinna utarbeta ett förslag som riksdagen kan ta ställning till före valet 2014.

Läs också De räddar ofta kontraktet "Avhysningar ett misslyckande" Skuldsanering hjälper

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.