HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De räddar ofta kontraktet

Göteborg Antalet uppsägningar på grund av obetald hyra ökar i nordöstra Göteborg. I Hjällbo knackar Poseidon dörr så fort hyran uteblir, och sparar både pengar och lidande.

Tisdagskväll i Hjällbo. Sylvie Norum, uthyrare hos den kommunala värden Poseidon, vandrar mellan trappuppgångarna med Bengt Elsby från socialtjänsten. Med sig har de listor över vilka som missat att betala den senaste hyran.

– Vi ringer på och frågar vad som hänt. Jag har aldrig sett någon som blivit arg, tvärtom. De är lättade att få berätta om sin situation. Ofta vågar de inte kontakta oss, säger Sylvie Norum.

Läs ocksåVräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj

De månatliga besöksrundorna har pågått i över tio år nu, i syfte att minska antalet vräkningar och hjälpa fler att bo kvar. Resultatet är gott: antalet uppsägningar på grund av obetald hyra har minskat kraftigt i Hjällbo, liksom vräkningarna. Det tjänar både värd och hyresgäster på, konstaterar Sylvie Norum.

– Vi har räddat många på det här viset. Det handlar inte bara om pengarna, utan människan bakom också. Vi vill ju inte slänga ut någon på gatan. Alla ska ha rätt att bo.

Redan två obetalda hyror kan bli närmast oöverstigligt för den som redan lever på marginalen. För att kunna hjälpa är det därför viktigt att agera snabbt.

Läs ocksåHyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade "raketbränsle" på spisen

I Hammarkullen har Graflunds och Bostadsbolaget liknande samarbeten med socialtjänsten. Men annars är det sällsynt bland Göteborgs hyresvärdar, erfar Hem & Hyra.

Stadsdelsförvaltningen Angered för särskild statistik över Hjällbo, Hammarkullen och Eriksbo, som tillsammans rymmer ungefär 5 500 hyreslägenheter. Och visst vräks betydligt färre hyresgäster här numera, jämfört med för tio år sedan. Men ändå löper faktiskt fler risk att bli av med sina hem.

Bara under förra året sades var tionde hushåll i området, 559 hyresgäster, upp på grund av obetald hyra. Det är över tre gånger fler än för tio år sedan. Enligt stadsdelsförvaltningen hör det troligen ihop med en försämrad privatekonomi bland områdets hyresgäster.

Läs ocksåSkyllde på att han varit otrogen – slipper bli vräkt

En del betalade sin skuld och fick behålla bostaden. Andra flyttade. Sex hushåll bodde kvar ända tills Kronofogden hämtade deras saker och bytte lås.

LÄS MER
Västra Götaland: Hundratals västsvenskar vräks på grund av hyresskulder
Halland: ”Avhysningar ett misslyckande” – så jobbar Varbergs Bostad för att motverka vräkningar

Fakta: Uppsagd eller vräkt?

Obetald hyra kan vara skäl för uppsägning. Reglerar du skulden snabbt kan du ändå få bo kvar.
Om hyresgästen inte betalar eller flyttar kan värden begära hjälp med avhysning – vräkning.
Hyresskulder gör det ofta mycket svårt att få ny bostad hos andra värdar. Att bli vräkt är än värre.
Kan du inte betala din hyra? Kontakta din värd omedelbart. Kanske kan ni tillsammans hitta en lösning så att du kan bo kvar.

Läs också Barnfamilj tvingas flytta efter många sena hyror Så kan vi hindra att människor med psykisk ohälsa vräks
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.