HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rekordtider för Vätterhem

Jönköping Vätterhem gick förra året med plus på 100 miljoner kronor och gör därmed sitt bästa resultat genom tiderna. Samtidigt har bostadsbolaget tillsammans med hyresgästerna lyckats minska energianvändningen med över 20 procent sedan 2007.

2016 års plusresultat sker parallellt med pågående nyproduktion av 200 bostäder, hög renoveringstakt och en låg hyreshöjning under året, uppger bolaget i sin årsredovisning. Under året genomfördes närmare 50 tunga projekt. Bland annat den pågående byggnationen av 1 000 bostäder på Strandängen.

– Det hela bygger på att det är låga räntor och det gör det gynnsamt för fastighetsägarna. Samtidigt har vi varit duktiga på kostnadssidan och varit varsamma om resurserna, säger Thorbjörn Hammerth.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Vinsten kommer att behållas i verksamheten för nyproduktion och för att slippa ta lån. I årsredovisningen understryker de även att de uppnått vinsten trots låga hyreshöjningar, förra året endast 0,5 procents höjning.

Annons

Dessutom har Vätterhem uppnått en annan stor målsättning. Tillsammans med hyresgästerna har de minskat energianvändningen med över 20 procent sedan de gick med i allmännyttans rikstäckande energisparkampanj, Skåneinitiativet. Det är ett långsiktigt åtagande med målsättningen att minska energianvändningen med 20 procent till år 2016.

– Den största enskilda framgångsfaktorn har varit att vi bytt ut gammal ventilation till nya system, säger Torbjörn Lundgren, teknikchef på Vätterhem.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

En annan faktor är att Vätterhem har kommit långt med IMD, Individuell mätning och debitering av varmvatten. Genom IMD-anvädningen har förbrukningen av varmvatten minskat med 25 procent, uppger Torbjörn Lundgren. Nu satsar Vätterhem på att till 2023 minska energiförbrukningen med ytterligare 20 procent.

Annons

– För att uppnå målet krävs tuffare investeringar framöver. Bland annat byte av fönster samt att investera i en smartare styrning av värmesystemen, säger Torbjörn Lundgren till Hem och Hyra.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.