Annons

Rekordtider för Vätterhem

Jönköping Vätterhem gick förra året med plus på 100 miljoner kronor och gör därmed sitt bästa resultat genom tiderna. Samtidigt har bostadsbolaget tillsammans med hyresgästerna lyckats minska energianvändningen med över 20 procent sedan 2007.

2016 års plusresultat sker parallellt med pågående nyproduktion av 200 bostäder, hög renoveringstakt och en låg hyreshöjning under året, uppger bolaget i sin årsredovisning. Under året genomfördes närmare 50 tunga projekt. Bland annat den pågående byggnationen av 1 000 bostäder på Strandängen.

– Det hela bygger på att det är låga räntor och det gör det gynnsamt för fastighetsägarna. Samtidigt har vi varit duktiga på kostnadssidan och varit varsamma om resurserna, säger Thorbjörn Hammerth.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vinsten kommer att behållas i verksamheten för nyproduktion och för att slippa ta lån. I årsredovisningen understryker de även att de uppnått vinsten trots låga hyreshöjningar, förra året endast 0,5 procents höjning.

Annons

Dessutom har Vätterhem uppnått en annan stor målsättning. Tillsammans med hyresgästerna har de minskat energianvändningen med över 20 procent sedan de gick med i allmännyttans rikstäckande energisparkampanj, Skåneinitiativet. Det är ett långsiktigt åtagande med målsättningen att minska energianvändningen med 20 procent till år 2016.

– Den största enskilda framgångsfaktorn har varit att vi bytt ut gammal ventilation till nya system, säger Torbjörn Lundgren, teknikchef på Vätterhem.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

En annan faktor är att Vätterhem har kommit långt med IMD, Individuell mätning och debitering av varmvatten. Genom IMD-anvädningen har förbrukningen av varmvatten minskat med 25 procent, uppger Torbjörn Lundgren. Nu satsar Vätterhem på att till 2023 minska energiförbrukningen med ytterligare 20 procent.

Annons

– För att uppnå målet krävs tuffare investeringar framöver. Bland annat byte av fönster samt att investera i en smartare styrning av värmesystemen, säger Torbjörn Lundgren till Hem och Hyra.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Högsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.