HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rickard ser till att Högsätersborna kan bo kvar

Färgelanda Han är entreprenören som brinner för sin hembygd. Så när ålderdomshemmet i Högsäter var till salu såg Rickard Robertsson genast det som en chans att fixa boende för dem som vill bo kvar i bygden.
Foto: Kajsa Wedberg
Filip Oscarsson och Carina Skoglund tillhör dem som just flyttat in i en nybyggd tvårummare. Rickard Robertsson är entreprenören som såg huset som en bra investering både ekonomiskt och för Högsäter som samhälle.

Det har varit ålderdomshem, men på senare år har Tallbacken varit flyktingboende och boende för ensamkommande bar. När flyktingströmmen sinade blev huset stående tomt igen.

– Jag tyckte det var synd på ett så bra hus, säger Rickard Robertsson. Det skulle ju kunna bli något bra för Högsäter igen.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Sagt och gjort. Han köpte huset och den första som fick en lägenhet i huset var mamma Rebecka, som aldrig tidigare bott i lägenhet, men som är nöjd med sitt boende idag. Sedan har det fortsatt och nu är raden av brevlådor utanför huset snart fullt.

Filip Oscarsson och Carina Skoglund tillhör dem som just flyttat in i en nybyggd tvårummare. De har stor altan där de kan njuta av solnedgång och grillkvällar framöver.

 

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.
Filip Oscarsson och Carina Skoglund har just flyttat in i en nybyggd tvårummare på Tallbacken i Högsäter.

 

De sålde sin villa för några år sedan, men ville bo kvar i Högsäter. Då fick de en hyreslägenhet hos Valbohem.

Annons

– Den var helt okej, men det här är både lugnare och betydligt fräschare lägenhet, säger Filip.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Eftersom de anmälde sitt intresse redan innan lägenheten var byggd kunde de som hyresgäster själva vara med och göra lite materialval.

Hyresgästerna Filip Oscarsson och Carina Skoglund har själva fått välja tapeter och har kunnat sätta sin egen prägel på hyrestvåan.

– Vi stortrivs redan, säger Carina och serverar kaffe vid de nyinköpta altanmöblerna.

– Det känns ju extra bra när man kunnat välja tapeter och sådant. Det blir mer som ens eget då.

Rickard Robertsson säger att det känns viktigt att ordna bra hyreslägenheter i hemkommunen, Färgelanda, dig Högsäter hör. Han har redan flera hus i Färgelanda och Stigen. I Stigen köpte han hus av kommunala Valbohem och rustade upp till bostäder som nu är väldigt eftertraktade.

– Vi kan hålla hyrorna på en rimlig nivå eftersom vi gör jobben själva. Vi anlitar lokala entreprenörer och vi har möjlighet att själva välja hyresgästerna, säger han.

Annons

Nu är det inte bara tidigare Högsätersbor som hittat ny bostad på Tallbacken. Rickard berättar att intresset är så stort att han fått hyresgäster från Göteborg, som av olika skäl valt att flytta till Dalsland.

– Och intresset har inte svalnat. Jag kan totalt bygga 20 lägenheter på Tallbacken, säger han. Så det kommer troligen att bli ännu fler lägenheter här framöver.

Och innan vi skiljs åt har Rickard börjat fundera på hur han kan fixa matvaruleveranser från någon lokal butik. Som den entreprenör han är, tycker han att det måste gå att lösa.

– Jag vill ju att Högsäter ska leva vidare och fortsätta vara en bra plats att bo på, säger han.

Fakta: Högsäter

Högsäter är en tätort i Färgelanda kommun norr om Uddevalla. Här bor 754 invånare. Orten är känd för sin pampiga kyrka. Högsäter är ett tidigare stationssamhälle vid Uddevalla-Lelångens Järnväg. Runt samhället växte det upp en mindre industriort med bland annat trä- och betongindustrier. Vid Ragnerudssjön ligger en fritidsanläggning och camping. Härifrån kan man göra vandringar på Kroppefjäll.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.