HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rikast fick mest i bidrag i Uppsala län

Uppsala Rikast fick mest i bidrag. 2011 betalades 180 miljoner ut i rotbidrag till dem som tjänar över 400 000 kronor per år, visar statistik från SCB.

2011 betalades totalt nära 440 miljoner kronor ut i bidrag för att renovera, bygga om och till privatbostäder i Uppsala län. Mer än en tredjedel, eller 180 miljoner kronor, gick till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor. 70 miljoner gick till personer med mer än 600 000 kronor i årsinkomst. De tjänar alltså mer än 50 000 kr i månaden. Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB, och presenteras i dag av Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle på sajten hurvibor.se.

– Som jämförelse fick de 14 procent som tjänade mest i Uppsala län under perioden mer pengar för att bygga om hemma än de med lägst inkomster fick i bostadsbidrag, säger Cecilia Staland, ordförande för Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Totalt deklarerade nära 31 000 personer i Uppsala län för rotavdrag under 2011. Det motsvarar 12 procent av befolkningen över 20 år. Men både andelen som får rotavdrag och beloppen ökar ju högre inkomst personer har. 

Annons

– Detta är ingen vettig politik. Rotavdraget gynnar i dag en liten del av befolkningen. Samtidigt tvingas hyresgäster flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renovering. Rotavdraget måste också omfatta de tre miljoner svenskar som valt att bo i hyresrätt, säger Cecilia Staland.

År 2012 var det ännu fler som använde rotavdrag i Uppsala. Framför allt steg beloppen. Enligt preliminära siffror från Skatteverket fick 33 000 personer i länet sammanlagt 500 miljoner kronor i bidrag till byggnadsarbeten i sina hem i fjol.

Annons
Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

I hela Sverige kostade rotavdragen drygt 13 miljarder kronor 2011 och drygt 14 miljarder året därpå.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.