Annons

Riskerar åtgärdsföreläggande i Alvesta

Alvesta En fastighetsägare i Alvesta kommun riskerar åtgärdsföreläggande i en lägenhet. Bland annat måste hyresgästerna betala för el som används i andra delar av fastigheten.

Två hyresgäster i en mindre ort i Alvesta kommun har med hjälp av en advokat vänt sig till Hyresnämnden i Jönköping för att få hjälp med en rad brister i sitt boende.

Fastighetsägaren, ett lokalt företag i budbranschen, köpte huset för två år sedan och enligt de två hyresgästerna har de inte fått något gehör när de klagat på bristerna, trots att de påpekat felaktigheter flera gånger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året tröttnade hyresgästerna. Deras advokat, Roger Lindholm, berättar att hyresgästerna har deponerat hela sin hyra till länsstyrelsen det sista kvartalet 2014. Eftersom en del brister börjat åtgärdas, deponerar de halva sin hyra första kvartalet 2015.

Av de brister som ännu inte är åtgärdade återstår bland annat brister i värmesystemet, att det saknas ljudisolering för fönster som vetter ut mot genomfartsled med tung trafik och att kostnader för ytterbelysning och belysning i soprum belastar hyresgästernas elabonnemang. Det där med elen kan emellertid vara svårt att lösa, enligt advokaten.

Annons

– Men så här ska det så klart inte vara och det kan bli så att fastighetsägaren kan erbjuda en annan lösning, säger Roger Lindholm.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

I ett yttrande till hyresnämnden anser hyresvärden att värmesystemet och isoleringen inte kommer att åtgärdas med hänvisning till att hyresgästerna bott i huset flera år innan värden köpte fastigheten och därför länge varit medvetna om hur boendesituationen är. I yttrandet lovar värden att elproblemet ska lösas, men så har ännu inte skett.

– Jag hoppas att vi hittar en lösning på detta när hyresnämnden har sitt möte, säger Roger Lindholm.

Annons

Nämnden håller sitt sammanträde på plats i lägenheten om knappt två veckor.

Läs ocksåHyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 krSkador skåpsdörrar.
Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.