Annons

Rispris för rekorddyra nya lägenheter

Södermalm Stockholmshems vd Ingela Lindh fick årets Rispris av Hyresgästföreningen Södermalm. Utmärkelsen får hon för att ha rivit billiga lägenheter för att bygga dyra i kvarteret Tygeln.
Foto: Cecilia Landmark
Mari-Ann Nilsson delar ut Hyresgästföreningen Södermalms Rispris 2014 till Stockholmshems vd Ingela Lindh.

Södermalmsföreningens Rispris 2014 gick till Stockholms vd Ingela Lindh.

– I kvarteret Tygeln har ni rivit smålägenheter byggda för sjuksköterskor och bygger nya som ingen sjuksköterska har råd att flytta tillbaka till, sa Mari-Ann Nilsson när hon och Ragnar von Malmborg överräckte påskris, diplom och en tavla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ingela Lindh höll inte med om beskrivningen.

– En sjuksköterska som tjänar 25 000 kronor i månaden med en man som tjänar 31 000 har råd att flytta in i en tvåa, konstaterade hon.

– Inte ska man väl behöva gifta sig för att få någonstans att bo, svarade Mari-Ann Nilsson.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

I kvarteret Tygeln byggs Stockholms dyraste hyresrätter. Där låg förut landstingets personalbostäder för Södersjukhuset. Enligt Ingela Lindh var huset tekniska kvalitet så dålig att det var billigare att riva och bygga nytt än att bygga om. Eftersom man inte kom överens med Hyresgästföreningen om hyran har den bestämts av bolaget.

– Vi har ett förändrat uppdrag och det är dyrt att bygga på centrala Södermalm, sa Ingela Lindh vid uppvaktningen.

Och trots att det inte var mycket de var överens om konstaterade Ingela Lindh att priset sätter fingret på en viktig fråga.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Att bygga hyresrätter löser inte i sig behovet av billiga lägenheter till svaga grupper. Där behövs andra åtgärder.

Annons

Hyresgästföreningen Södermalms Rospris 2014 gick till Kenneth Kempendahl, parkingenjör i Stockholms stad, för att han under årtioden kämpat för att hålla Södermalms parker i gott skick.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.