Annons

Ronnebyhus vill höja hyran med 2,6 procent

Ronneby Det är underhållet som är den stora posten när Ronnebyhus yrkar på 2,6 procent i hyreshöjning för nästa år.

Yrkandet på 2,6 procent, eller 24,39 kronor per kvadratmeter och år, är ett genomsnitt i bolaget. Höjningen är olika stor beroende på område, en fördelning som kommit till efter en överenskommelse med Hyresgästföreningen.

I kalkylen sticker ökade försäkringskostnader ut med tio procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har haft en rad försäkringsskador under året och åren som gör att försäkringsbolaget lägger på tio procent på vår försäkringspremie. Det blir ungefär 100 000 kronor, säger Peter Persson, vd för Ronnebyhus.

Försäkringspremien, liksom olika taxor är kostnader som bolaget inte kan påverka. Inte mer än att göra till exempel energieffektiviseringar. Priset för sopor och vatten ökar. Andra utgifter som också blir större är dem för fastighetsskötesel, reparationer, underhåll och löner.

– Underhållet, där har vi lagt 35 miljoner kronor, vi brukar ligga på 32 miljoner kronor, säger Peter Persson.

Annons
Läs ocksåKraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt"

Orsaken är att Ronnebyhus vill komma i fatt med underhållet av miljonprogrammet. Tanken är att sedan lägga sig på normal underhållsnivå de kommande åren. Under året har bolaget sålt 130 lägenheter. Intäkterna från försäljningarna har lagts på underhåll och att betala av lån för att på så vis sänka sina kostnader.

På en del poster minskar kostnaderna. På el och värme sparar bolaget 1,4 miljoner kronor per år med ett nytt elavtal och effektiviseringar. De har också valt att inte tillsätta tjänster efter pensionsavgångar. Och eftersom de sålt fastigheter blir fastighetsavgiften lägre.

Är det ett rimligt yrkande?

Läs ocksåFamiljedag med skata i fokus

– Vi tycker att kraven är höga i år i och med att vi har en så låg ränta, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ene Nuuter Karlsson.

Hon tycker att ränteläget borde påverka Ronnebyhus ekonomi mer, men att bolaget valt att använda sig av så kallade ränteswappar där räntorna binds på viss tid gör att ränteläget inte slår igenom.

Annons

– De har löst in 100 000 000 kronor i lån och det kommer att sänka kostnaden, men räntan är fortfarande hög, säger hon.

– Räntan påverkar oss inte alls eftersom vi har ganska långa bindningstider. I stället har vi valt att amortera, säger Peter Persson.

Förhandlingen gäller 2 500 lägenheter.

Fakta: Hyresyrkanden i Blekinge 2015

Sölvesborgshem: 1,5 procent

Fastighetsägarna Olofström: 2,29

Fastighetsägarna Sölvesborg: 1,89 och 2,39

Ronnebyhus: 2,6 procent (24,39 kr/m2)

Fastighetsägarna Ronneby: 1,42–2,72

Fastighetsägarna Karlshamn: 2,23 och 2,73

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,57–2,77 i fem steg

Fastighetsägarna vill differientiera hyrorna och begär därför olika mycket i höjning för olika områden. De högre procentsatserna är för de centrala delarna av kommunerna, den lägre för de yttre områdena.

Läs också Ronnebyhus höjer hyran i februari Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent Lotten avgör i Ronneby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.